Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Божићне харитативне делатности и стваралачка радионица ученика О.Ш. „Сретен Лазаревић“ у Приликама

Дани поста су време у коме човек треба да покуша себе да надогради и усаврши, да учини неко добро дело и стекне неку позитивну особину, односно време када постајемо бољи. А деца приличке О.Ш. „Сретен Лазаревић“ су баш у овим благим данима у акцији коју је покренуо њихов вероучитељ парох радаљевски Аранђел Петровић, и показала како мале ствари чине живот срећнијим, и колико је мало потребно да би се другом осмех вратио на лице.

Следујући Христовим речима да је „блаженије давати него узимати“, као и оним да „ко помогне једном од ових малих овде на земљи, тај ће се велики назвати у Царству Божијем“, покренута је акција са циљем да се у данима припреме за најрадоснији хришћански празник унесе мало радости и у домове неколико вишедетних породица у нашој околини, који живе у оскуднијим материјалним условима. Деца од првог до осмог разреда, којих наша школа броји око 250 су заједно са својим породицама, за неколико дана скупили велики број слаткиша, играчака, нове и половне гардеробе за око петнаест малишана којима је то било преко неопходно. Старији ученици су учествовали и у сортирању прикупљеног, распоређивању и паковању, док је вероучитељ у сарадњи са директором и Црвеним крстом наше школе и општине Ивањица, однео прикупљено у дечије домове. Радост на лицима тих малишана свима нам је дала снагу и веру да будемо захвални на свему што имамо, али и да се трудимо и даље да живимо јеванђелским начином живота.

А у школи, на часовима веронауке у свим одељењима направљене су божићне радионице. Прваци су радили различите цртеже за поклон родитељима о својој слави – празнику Детињци, док су другаци и трећаци од пластелина правили све оно што их асоцира на пост. Ученици четвртог, шестог, седмог и осмог разреда су такође на различите начине, у зависности од градива које им се предаје имали тематске ликовне и литерарне радионице у којима су показивали своје стваралачке способности.

 

Ипак, најупечатљивија је била радионица ђака петака, који су радили ликовне и од пластелина вајарске радове на тему „Стварање света“. Будући да је ово и тематика са којом су се ова деца сусретала кроз скоро цело полугодиште, интересовање деце је било на невероватно високом нивоу. Настали радови сведоци су не само њихових креативних способности и талената, већ и што је много битније – сопственог доживљаја вере и разумевања оног како нас Свето Писмо учи да је Бог створио свет. Зато је њихова радионица у школи која има редовне седмичне и месечне радионице из различитих предмета и проглашена за једну од најуспешнијих у току ове школске године.

                                                                                                               Јереј Аранђел Петровић

Contact Us