Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Божићна изложба у О.Ш. ,,Јован Цвијић“ у Сирчи

Последње седмице пред зимски распуст, у холу школе ,,Јован Цвијић“ у Сирчи код Краљева, традиционално је  постављена божићна изложба. На њој су представљени ликовни радови са божићним и новогодишњим мотивима, честитке и украси, које су на часовима ликовне културе и верске наставе израдили ученици свих разреда.

Бадње дрво усекли су и поставили помоћни радници наше школе, а окитили ученици од првог до осмог разреда. Већину украса ученици су направили сами, на часовима ликовне културе и верске наставе, а неке су и понели од куће. Поред украса, ученици су од куће донели и поставили и остале елементе: сламу, пшеницу и бомбоне.

Осим бадњака који већ трећу годину заредом краси нашу школу,  посебност ове године чини макета Витлејемске пећине. Макету су израдили ученици 6. разреда на часовима верске наставе и на њој је представљена библијска прича о Христовом Рођењу. У Граду Витлејему новорођени Исус лежи у јаслама уместо у колевци и у пећини уместо у дому. Крај Исуса стоји Његова мајка, Дјева Марија и домаће животиње, док су испред пећине праведни Јосиф (обручник и чувар Дјеве Марије), затим тројица мудраца, анђели и пастири, који су дошли да се поклоне маломе Христу Богу.  Кроз израду ликова и макете, ученици су на занимљив и креативан начин стицали нова знања из предвиђене наставне теме ,,Богочовек Исус Христос“.  Исто тако су и ученици осталих разреда научили много тога о Божићу посматрајући макету и постављајући питања вероучитељу.

Занимљиво је и то што је ове године при изради макете и украса за бадњак највише коришћен рециклажни материјал: пластични балони, боце и чаше, стиропор, АЛУ фолија, картонске основе од кухињских убруса, кутије шибица, слама, вуница, суве гранчице, чачкалице. Фигурице за макету ученици су направили од глине, пластелина и клеј-масе.

Син Божији постао је човек  и родио се у пећини да би нама показао истински пример љубави и давно заборављене врлине—скромности. По речима Светог Николаја Жичког: ,,Спаситељ се рађа у слами и тиме хоће да покаже силнима и богатима овога света, који се величају над ближњим силом и богатством, да он неће правити разлике у рођењу људи, да ће пред Њим бити сви једнаки: они из палата и они из пећина.“

 

,,Бог се јави у телу онима који седе у мраку и сенци… Пећина и јасле Га прихватају, пастири чудо разглашавају, маги са Истока у Витлејем даре доносе, а ми, недостојним устима, угледајући се на анђеле, хвалу му одајемо: Слава на висини Богу, а на земљи мир.“

Бадње дрво као символ Дрвета Живота, Господа Исуса Христа, остаће у холу школе до краја распуста, загревајући наша срца радошћу наступајућег празника. Мир Божји, Христос се роди!

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us