Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Божић и ломљење чеснице у Ужицу

У Ужицу је и ове године на традиционалан начин прослављен празник Рождества Христовог – Божић, уз једну новину. Захваљујући Граду Ужицу и предузећу „Сретен Гудурић“ на овај Божић је по први пут, испред цркве Светог Георгија, након божићне Литургије, коју је служило ужичко свештенство, организовано ломљење божићне чеснице, у којој су се налазила три златника.

 

Велики број најмлађих Ужичана, због којих је и Град ово и организовао, био је присутан, а неки су имали среће и да извуку златник и понесу га кући. Ломљењу чеснице присуствовао је и градоначелник града Ужица, господин Тихомир Петковић, са градским већницима. Много насмејане и радосне деце у порти цркве Светог Георгија изазвала је ова божићна чесница из 1600 комада, у којој су се налазила три златника. Након надахнуте беседе архијерејског намесника ужичког протојереја-ставрофора Милоша Босића, свештенство је освештало божићну чесницу, а затим је и подељена малишанима, који су се окупили у порти цркве Светог Георгија.

Од ове године ломљење и дељење чеснице за Божић требало би да постане традиционално у Ужицу, за сваки празник Рождества Христовог. МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ипођакон Немања Спаловић

 

 

Contact Us