Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Богојављење и пливање за Часни крст у Гучи

Дана 19. 1. 2020. године Господње када наша Света Црква прославља Богојављење, крштење Господа Исуса Христа и дан када се Бог јавио као Света Тројица, у Храму Светог архангела Гаврила у Гучи служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Милун Ивановић, архијерејски намесник драгачевски и којом је започет целодневни програм прославе празника. Након Свете Литургије којој је присуствовао велики број верног народа у порти храма вршено је освећење воде након чега се јереј Милун Стефановић, старешина храма обратио окупљенима.

У 11 часова ка реци Бијелици кренула је литија са свештенством, пливачима и верним народом а њој је претходило послужење које је организовано у порти. Након молитве и благослова који су примили, пливачи су се спремили да витешки запливају за Часни крст у ледом окованој реци. Мноштво окупљеног народа радосно је поздравило победника, седамнаестогодишњу Машу Топаловић, уједно јединог женског учесника.

Након доделе награда, свечаним ручком завршен је целодневни програм који је благословом Божијим и нашег Епископа организовала Црквена општина Гуча уз несебичну помоћ и подршку општине Лучани и Туристичке организације ,,Драгачево“.

Ђакон Александар Јаћовић

Contact Us