Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Благовештење кабларско прославило своју манастирску славу

Благовест Пресветој Богородици није само Јеванђеље овога дана, вест коју по први пут, Свети архангел Гаврило доноси Дјеви Марији, да ће родити Сина Божијег. Ово је вест којом почиње Јеванђеље Божије. Христос јесте нови Адам. А Марија од века изабрана, биће нова Ева. Она ће бити исцелитељка људског рода. Читајући и учећи од Светих отаца Цркве Божије, са усхићењем прослављамо Благовести и ове године у светој обитељи под Кабларом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин уз саслуживање архимандритâ: Дамјана (Цветковића), Саве (Илића) настојатеља манастира Вујан, Германа (Авакумовића) настојатеља манастира Рача, протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника трнавског, ђакона Стефана Симића и јерођакона Теофана (Пауновића) из манастира Преображење. Својим појањем Свету Литургију улепшали су протопсалт Иван Трајковић и сестринство наше Свете обитељи. Торжествено молитвено сабрање својим присуством увеличали су и монаси више манастирâ Жичке епархије: Преображења, Свете Тројице, Вазнесења, Јовања, Ваведења, Јежевице, Вољавче, Сретења, Раче, Каменца, Вујна.

Поучавајући верне, Владика је у својој беседи између осталог рекао: „Та чудесна слобода воље да можемо чинити све што замислимо, превари наше прародитеље и оног тренутка када су окусили од дрвета познања добра и зла, већ су се десиле велике промене у бићу њиховом. Они су се осамосталили тако што су се сакрили […] И први пут Адам сагледава своју наготу и постаје стран својој човечици Еви. Од тог момента настаје бол, болест, трулеж и смрт […] Данашњи празник нас уводи у познање и Благовест да човек неће смрћу умрети, само ако држи заповести Божије, само ако обитава у Истини. Јер мерило наше слободе није шта све можемо да учинимо, као слободни, већ је мерило колико смо у Истини. Упознајте Истину, каже Господ, и Истина ће вас ослободити: од греха, смрти и ђавола. Ето у неколико речи приближујемо се великом догађају у историји рода људскога – Господ Бог, паломе Адаму и Еви припрема поново повратак у Едем, у Рај, у вечни живот. Али враћањем и понављањем оног што су били дужни – да буду са Богом и у Богу, јер само са Њим они имају везу са Животом, без Њега живота нема.“

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Благодарећи својој заштитници Пресветој Богородици, игуманија Михаила са сестрама, уз свесрдну помоћ верника овог краја и овогодишњих колачара (дванаест породица) припремила је трпезу љубави, која је након молитвеног сабрања послужена свом верном народу. Поздрављајући Епископа и све сабране, игуманији и сестрама је за трпезом славу честитао архимандрит Дамјан.

Сестринство манастира

Contact Us