Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Белоруски хор „Радујсја“ у Храму Преображења Господњег на Златибору

У петак, 24. јануара 2020. године, два дана уочи прослављања највећег српског светитеља, Светог Саве првог архиепископа српског, одржано је, милошћу Божијом и залагањем свештенослужитеља Епархије жичке, концертно вече хора „Радујсја“ из Белорусије у Храму Преображења Господњег на Златибору.

Молитвеном наступу присуствовало је свештенство из различитих крајева епархије као и верни народ, који је упркос хладном времену и помало суровим условима Златибора смогао снаге за духовно окупљање под окриљем цркве наше Свете.
Матица црква је била пуна њене духовне деце, удова Христових који су, не ретко, са сузама пратили предивна славословља Господу Христу и његовим делима.
У нашим срцима су се, несумњиво, родили плодови Духа, љубав, радост и мир. Белоруски хор се одликовао изванредном техником певања, предивно уједначеном бојом гласова као и одличним избором композиција, који су златиборској публици држали пажњу до последњег минута наступа.
О значају духовне музике, усмерене према етичким а не естетским принципима писано је још у време античке философске мисли. Почевши од Платона који је њену природу везао за њену ирационалност. Преко Логоса Христа који је њену битност потврдио на евхаристијској вечери када је „отпојао хвалу“. Преко великог Дамаскина који је на принципу отеловљења Христовог, уобличио еклисиолошке и антијеретичке доктрине у поетичне стихове и сјединио их са мелодијама, несумњиво Божанског порекла, које никога не остављају равнодушним, својом неземаљском неизрецивошћу прожимају срца оних који су кадри за вечност.

Овакве духовне утехе посебно су нам потребне у овом постмодерном времену, оптерећеном телесним хедонизмом као идолом нашег времена, као нешто што ће подстаћи нашу душу уз помоћ чула на животу Христу, који јесте, Царство Божије, иконизовано у цркви.
По завршетку молитвеног концерта, настојатељ храма на Златибору јереј Ненад Ивановић љубазно се захвалио присутном народу на пажњи, уз жељу да се његова духовна паства, што чешће окупља и заједничари у цркви Божијој.

Огњен Јузбашић,
апсолвент Православног богословског факултета у Београду

Contact Us