Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Бадње вече – прво молитвено сабрање код новог храма у Баљевцу

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

Храм Светог великомученика Прокопија у Баљевцу се гради по благослову нашег епископа Јустина из 2021. године. У име Господа тим благословом је ово место добило нову духовну енергију и по добијању грађевинске дозволе на празник Ивањдан 2022. за непуних шест месеци подигло храм за радост и духовно усавршавање овог места. По речима становника Баљевца и околних места, Бадње вече и Божић ове 2023. године је најсвечаније прослављено у овом крају од памтивека.

Ово је прво сабрање на богослужењима код новог храма. Због лошег стања старог храма, богослужења се до сада обављала у поткровљу помоћног објекта. Будући да ово место дуго година није имало храм за богослужења, ова окупљања су код људи изазвала велику радост и емоције. У томе се види успех нашег рада и труда по благослову нашег владике. Народ се окупља у храму и постаје Црква, заједница љубави Бога и људи.

Бадње вече је обележено молитвено Вечерњим богослужењем и освећењем бадњака. Потом је уследио пригодан музички програм, ватромет и трпеза љубави за све присутне.

Божићном Литургијом је началствовао старешина храма јереј Немања Тимотијевић, а саслуживао је војни свештеник јереј Владан Вуковић, који потиче из нашег места. Након Свете Литургије освећена је божићна чесница, која је у радости уз божићне песме подељења народу, а потом су на трпези љубави сабрани утисци о свему учињеном за народ овог места.

Наш народ је у храму дочекао Богомладенца у духовној радости док је у њему одјекивало: Христос се роди! Заиста се роди!

Јереј Немања Тимотијевић

Contact Us