Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Архимандрит Тимотеј (Миливојевић) одржао предавање у Ужицу

Будући да је време исечак вечности, по запажању светог Јустина Ћелијског, и будући да свако наше добро дело и труд  добијају надвременску вредност само ако их посматрамо са есхатолошке тачке гледишта, заједница при Цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка у Ужицу се потрудила и овог лета Господњег да сотириолошки употпуни „исечак вечности“ и настави континуитет дуг 17 година и организује циклус Божићних предавања.

Прва два предавања су насловљена “Црква између оних који имају и између оних који немају“ и “Старозаветна најава рођења Христовог“ и реализована су у сали парохијског дома поменуте Цркве. Предавачи су били протојереји – ставрофори Милић Драговић, старешина најстарије ужичке Цркве, и архијерејски намесник ужички, отац Милош Босић. Треће предавање је одржано уз велико присуство верног народа и ужичких свештенослужитеља, који су имали част и радост да се из уста и срца архимандрита Тимотеја ( Миливојевића ), игумана вазнесењског, „напоје“ живе воде православне, слушајући предавање на тему: “Стварање света у светлу Христовог рођења“.

Отац Тимотеј је најпре изложио научну космолошку слику. Присутни су имали прилику да чују доста појмова научне терминологије коју је отац Тимотеј објашњавао тако да нам приближи њихово значење. Такође се дотицао и античког погледа на стварање света, највише помињући Аристотела. Касније се сконцентрисао да објасни  опис стварања света којег проналазимо на првим страницама Светог Писма. Приликом тумачења појединих стихова, корелацијски се освртао на научне теорије чије обрисе смо могли да уочимо у Шестодневу описане на поетски начин. Уз мноштво светоотачких цитата, постање света се сагледавало у светлости Христовог рођења и Његовог Васкрсења, које нам даје одговор о смислу времена. Архимандрит вазнесењски се потрудио да објасни временске категорије прошлости, садашњости и будућности, и на који начин ми утичемо на њих, а не оне на нас. Изнесено је једно дивно запажање о мењању прошлости, иако са логичке стране то делује апсурдно: наиме, ако желимо да променимо своју прошлост, кроз Свету Тајну Исповести и кроз искрено кајање, преобразићемо своје биће; ако желимо да уз своју прошлост променимо и туђу, онда ћемо другом опростити.

Утисак свих присутних најбоље је описао отац Милић, рекавши да су нам горела срца док смо слушали богонадахнуто предавање архимандрита Тимотеја, коме се захвалио што је нашој заједници пренео љубав и радост у ишчекивању Богомладенца Христа који је „исти јуче, данас и сутра“ и који нам даје смисао битисања у долини плача.

Ђакон Бојан Мијаиловић

Contact Us