Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Архијерејска Литургија у храму Светог Саве у Краљеву

На дан преподбне матере Ангелине српске, 12. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у храму Свету Саве у Краљеву, уз саслуживање монаштва и свештенства Епархије жичке и том приликом дипл. теолога Православног богословског факултета Универзитета у Београду и професионалног војника у касарни „Стефан Немања“ у Рашки, Владана Вуковића, рукоположио у чин ђакона.

Владан је рођен 11. марта 1987. г. у Новом Пазару, од оца Зорана и мајке Горице Вуковић, рођ. Анђелковић. Одрастао је у Баљевцу на Ибру, где је и завршио Основну школу, a средњу Економску школу завршио је у Новом Пазару. Након завршене средње школе уписао је ПБФ у Београду, на коме је дипломирао 2014.г. У касарни Стефан Немања у Рашки ступио је у професионалну војну службу као војник фебруара ове године, а са Маријом Пендић студентом медицине из Рашке, ступио је у богомблагословену брачну заједницу два месеца касније.

Епископ је у беседи поздравио новорукоположеног ђакона Владана, кандидата за војно свештенство речима да треба да у будућој служби Богу има пример вере преподобне мајке Ангелине, која је у тешким временима животом сведочила Христа и дала немерљив допринос Светој Цркви, светозарну лозу Бранковића. Живети у заједници Духа Светога, заједници љубави, требало би да нас чини другачијим и бољим. Данас, иако времена нису по свему добра за наш верни народ, немамо увек вољу да се жртвујемо за Бога и ближњега. Враћање свештеничке службе у Војску Србије представља једну лествицу више у преображавању нас самих на боље. Пост Богородичан који долази треба да нам да крепост и радост да у томе успемо.

Молитве Пресвете Богородице, Светих Макавеја, Св. мајке Ангелине и свих светих нек нас чувају у земаљском животу, који би требао да нас води у небески, Царство Божије.

презвитер Александар Суботић

Contact Us