Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Архијерејска Литургија у Горњем Милановцу

У ове дане, када Црква прославља Ваведење и покајањем, постом и молитвом се припрема за рођендан Богочовека и Спаситеља Христа, свештенство и верни народ Горњег Милановца обитава у посебној и узвишеној радости, поводом доласка и служења прве Литургије  Његовог Преосвештенства Господина  Г. Јустина.

Владика је свечано дочекан од верног народа, на челу са председником општине, господином Милисавом Мирковићем, комадантом касарне, потпуковником Недељком Планојевићем, општинским руководством, директорима основних и средњих школа, делегацијом из музеја, директором електродистрибуције, представницима свих друштвених институција града и привредницима. По целивању свете деснице Његовог Преосвештенства сви су свечано владику испратили у храм где је служена прва архијерејска Литургија нашег епископа, владике Јустина.

Преосвећеном Владици на светој Лирургији су саслуживали: архимандрит Јован Никитовић игуман манастира Вујан, протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић архијерејски намесник таковски, протојереј-ставрофор Јован Ђорем старешина храма Св. Тројице у Краљеву, протојереј-ставрофор Милан Мирковић свештеник у пензији, јеромонах Партеније игуман манастира Савинац, јереј Владимир Воштић парох бруснички, и протонамесник Драган Ђорем старешина храма у Г. Милановцу са свом братијом храма, ђакони: Александар Грујовић и Владимир Вулета.

Хор „Свети архиђакон Стефан“  из Краљева, увеличао је данашње сабрање и духовно славље својим појањем.

Преосвештени владика се пригодном беседом после прочитаног Јеванђеља обратио верном народу, у којој је нагласио важност савременог исповедања вере у складу са речима данашњег Јеванђеља. Владика је нагласио да је исповедништво у  ствари мучеништво Христа ради, Кога сведочимо на сваком месту и у свако време. Иако су времена бурна и често опасна, хришћани су позвани да буду спремни свакога часа живот свој положити за Онога Који је страдао и васкрсао за све нас. Ако хоћемо да се назовемо ученицима Његовим не смемо заборавити да то значи сведочити Господа животом и добрим делима. Заиста, гоњена Црква је она која је на исправном путу јер ако Господа гонише и нас ће гонити, јер свет овај у злу лежи и не трпи истину и светлост. У томе нам светли примери данас јесу Света великомученица Екатерина и мученик Меркурије…

На трпези љубави старешина храма је поздравио владику речима да данас и увек владику дочекујемо као духовног оца, као пастира словесног стада, као јединог домаћина нашег храма, као јединог првосвештеника жртвеника Господњег свих храмова и манастира васцеле Богоспасаване Епархије жичке. Благодарност је исказао свима који су из свих институција града, власти, војске, полиције, школа, музеја и осталих, дошли да поделе радост првог служења литургије нашег епископа у нашем храму. На трпези љубави црквени хор нашег храма и хор из Краљева су појањем оплеменили сабрање.

                                                                    ђакон Владимир Вулета

Contact Us