Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Аранђеловдан – крсна слава Епископа жичког Г. Јустина

На дан када наша Света Црква прославља спомен на Сабор Светог архангела Михаила и осталих небеских сила, литургијска заједница Саборног храма Епархије жичке празник је прославила Светом Архијерејском Литургијом коју је служио данашњи свечар Епископ жички Г. Јустин.

Велики број људи сабрао се данас под сводовима Цркве Светог Саве у Краљеву да закриљени молитвом свога заштитника архистратига Михаила приме Тело и Крв Оног којем анђели руковођени непрестано певају „Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот!“

Како наша Црква пројављује себе у светлости и будућем времену, данашњи светоархангелски дан испуњен је обиљем благодати Божије, која је зрачила из извора наше вере, Свете Евхаристије. Разлога за наше придруживање песмама анђела поред највећег Лека за спасење којег примамо било је више. Светог архангела Михаила као свога небеског заштитника и молитвеника пред престолом Бога Живога прославља и наш Архипастир и путовођа Владика Јустин, како је рекао архимандрит вазнесењски Тимотеј у својој беседи. Сабрању и свештенодејству поред великог броја свештенства и монаштва из читаве Епархије, присуствовали су још двојица данашњих свечара – игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић) и архимандрит Дамјан (Цветковић).

Радост овога дана обележило је и произвођење на Малом входу пароха атеничког јереја Александра Грујовића, у чин протојереја. Заједница озaрена радошћу данашњих догађаја пројавила је сагласност клицањем „Аксиос“, препознајући труд и посвећеност вишегодишњег протођакона Епископа жичког Јустина, сада свештеника Александра који својим живљењем и служењем у Цркви Божијој сведочи.

 

По благослову Епископа Јустина сабранима се беседом обратио архимандрит Тимотеј који је својом снажном беседом огрејао наша сећања и мисли на подвиге Архистратига Михаила упоредивши га са чином Епископа. У то име рекао је да као што је Архистратиг био први, вођа у рату против отпалих анђела тако и је Епископ онај који припрема план и води духовну борбу на овоземаљском терену. Тиме је указао на повезаност Небеске и Земaљске Цркве и то не као одвојене већ једне исте у Христу Господу. Из тог разлога велика је благодат испред Епископа жичког Г. Јустина, који aрхaнгела Михаила слави као свога заштитника.

У наставку је освештано славско жито и пререзан славски колач нашег Епископа Јустина. За све присутне припремљено је послужење.

У поподневним часовима Владика Јустин приредио је славску трпезу угостивши браћу Aрхијереје, Игнатија браничевског и Теодосија рашко-призренског, као и остале драге званице.

Текст и фото: Душан Дуњић, студент теологије

 

Contact Us