“Видовданско виђење“ у Дому војске у Краљеву

На Видовдан 2018. у сали Дома војске у Краљеву одржана је Свечана академија под називом ,,Видовданско виђење“. Међу бројним учесницима, пажњу публике привукли су и ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Краљева.

Програм је започео уводном речју водитеља и организатора овог догађаја господина Радослава Премовића, након кога је свештеник Љубинко Костић, архијерејски заменик Епископа жичког, одржао прикладну беседу.

 

Убрзо је градски хор отпевао химну и песму косовским јунацима да би након њих уследио рецитал и драмски приказ ученика из ОШ „Вук Караџић“. За овај кратак програм ученици су свесрдно сарађивали са својим вероучитељима Марком Јоргићем и Михајлом Живковићем,  који су сцену обогатили видео и музичким садржајем. У оргиналним средњовековним костимима ученици су емотивно рецитовали песму ,,Ноћас сам сањао Косово“, а својим глумачким талентом на сцени оживели кнеза Лазара и књегињу Милицу да би у завршном делу на сцену изашао савремени косовски јунак Арно Гујон у лику Огњена Ивановића. Својим умилним гласом програм наших ученика све време је пратила Вера Јелић ученица средње музичке школе, овог пута у улози Косовке девојке.

Громогласним аплаузом са сцене су испраћени ученици, а програм је настављен даљом изведбом гусларских песама, потом изворних песама на фрули и хором ,,Коло српских сестара“. ,,Видовданско виђење“ завршено је поздравним говором начелника Дома војске господина Премовића.

Михајло Живковић, вероучитељ