Видовдан на Љубићу 2016. године

DSC_4443Слава Цркве Светог кнеза Лазара на Љубићу прослављена је свечано. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су: Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојише Дабића, јеромонах Николај из Преображења, протојереј Крстивоје Милановић, протојереј Србољуб Стојковић, јереј Нешко Богдановић и војни свештеник поручник јереј Владимир Благојевић. Милозвучним појањем празнично богослужење улепшао је хор „Свети владика Николај жички“ који пева при храму Светог кнеза Лазара у Љубићу. У беседи владика је говорио о значају Видовдана за српски народ, поучивши сабране речима:  „Ми смо се данас окупили у спомен Видовдана, великога дана за нас православне Србе. Овај дан је одредио пут наш, а пут наш јесте пут крстолопоклони. На њему се Свети кнез Лазар 1389. године одлучио коме ће се царству приволети. Небеском вечном Царству је дао предност у односу на царство земаљско које је привремено. Заједно са велможама и војском је одлучио да иду на Косово крвцу проливати за крст часни и слободу златну“. Владика је поздравио градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, благосиљајући га и пожелевши му успешан рад на челу Градске управе.

На крају Свете Литургије, у току опхода око цркве, звонила су звона са славног брда Љубића за Косовске јунаке, за Танаска и за све уснуле у Христу борце српске. Служен је парастос у коме је узнета молитва за душе њихове.

Овогодишњи домаћини  Драган Рајаковић и Владан Милић часно су понели име домаћина храмовне славе. Они су део колача предали Предрагу Милојевићу, председнику спортског друштва „Полет“ из Љубића, који је у име „Полета“ примио домаћинство за Видовдан идуће године.

Старешина храма протојереј Владан Милосављевић се у име верног народа овог краја  захвалио Епископу на посети. Додељене су захвалнице Филипу Младеновићу за постигнуте резултате у спорту и Невени Савић, ученици генерације у Основној школи „Танаско Рајић“ за протеклу школску годину.

На крају је КУД „Танаско Рајић“  извео културно – уметнички програм у коме су најмлађи чланови у прелепим српским ношњама одиграли неколико српских игара. Гуслар је отпевао народну песму о Косову, а поред здравичара програм је улепшала и видовданска песма једне православне Рускиње. Програм је употпунио хор „Свети владика Николај жички“ са неколико песама о Видовданском догађају на Косову.

За присутне је припремљена трпеза љубави.

Богољуб Теофиловић