Вероучитељи на “Крефу“

Како се нове тенденције у школству окрећу према новом дигиталном времену, тако се и од оних који раде са децом у школама очекује познавање ИКТ вештина у коришћењу електронских помагала у извођењу наставе. То је нови изазов за многе предмете па и за Веронауку. Један добар пример и доказ да и вероучитељ може ићи у корак са дигиталним применама на часу и да прати савремене токове у образовању је и учешће два вероучитеља из Краљева на фестивалу „Креф“.

Међународни фестивал, креативних едукативних филмова – КРЕФ, је високо рангирана манифестација коју подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Из више земаља окупља ауторе кратких филмова који су темом блиски свету младих и приказују живот у школи. Ове године такмичење са филмовима у најужем финалу одржано је у Лесковцу, а њему су присуствовали вероучитељ Милан Милутиновић испред ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву и Марко Јоргић из ОШ „Вук Караџић“ Рибница.

Марко Јоргић је издвојио из свог серијала „Фокус генерација“ филм „Улица није игрица“ који се бави проблемом младих и злоупотребом коришћења мобилних телефона. За овај филм који је радио са својим ученицима осмог разреда, добио је посебну награду као најбољи едукативни филм за 2019. Филм који је урадио у сарадњи са колегама из школе и ученицима као промотивни школски спот освојио је 3 место на овом значајном такмичењу.

Филм вероучитеља Милана Милутиновића „У долини векова“ је показао висок степен озбиљног приступа у примени пројектне наставе у школи. Ученици од петог до седмог разреда уз упутства и консултације са вероучитељом, истраживали су и прикупљали податке о значајним споменицима културе, центрима духовности, предачке заоставштине и објектима других институција које су у њиховом окружењу. Израдом макета знаменитости њиховог краја, оригиналном презентацијом, која је приказана на овом филму, освојили су друго место уз похвалу за висок степен у квалитету образовног постигнућа.

Поред дела са доделом награда вероучитељи су за три дана колико је фестивал трајао учествовали у радионицама које су едукативно дале усмерења за правилну примену и употребу електронских помагала у настави. У делу фестивала занимљиву причу и подршку је изнео Игор Јурић из Фондације Тијане Јурић о безбедности деце на интернету.

Овакав успех на Крефу потврђује да вероучитељи својим потенцијалом могу проширити оквире свог рада и достојанствено се носити и са другим предметима на путу нових ИКТ изазова у раду са децом.

Вероучитељ Милан Милутиновић