Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Успех хора “Св. Архиђакон Стефан“ на фестивалу у Ваљеву

DOK_9575На овогодишњем хорском фестивалу у Ваљеву од 20. до 23. априла, учествовао је и краљевачки мешовити хор „Св. Архиђакон Стефан“.

Трећег дана фестивала, у категорији духовне музике, под уметничким руководством проф. мр Александра Јаковљевића хор је освојио прво место у оквиру II награде и оставио јак извођачки утисак на еминентни фестивалски жири.

Овогодишња хорска конкуренција у Ваљеву била је на веома високом нивоу, а критеријуме за бодовање знатно су подигли бројни професионални певачи. Поред такве конкуренције није било лако ни извођачима ни жирију, али вођен искусном руком професора Јаковљевића хор је остварио висок пласман и приредио веома пријатно изненађење музичким зналцима.

У свечаној сали Ваљевске гимназије хор „Свети Архиђакон Стефан“ извео је три православне духовне композиције: Господи и Владико (Чајковски); Тебе појем (Стеван Ст. Мокрањац); Иже херувими (Ковалевски) и једну световну композицију – Српкиња, Исидора Бајића.

hor - diploma 2Проглашењу најбољих хорова ваљевског ХорФЕСТ-а, на затвореном састанку претходила је вишесатна стручна анализа свих извођења, где је непосредно учествовао и професор Јаковљевић. Жири је констатовао да је хор постигао квалитете у тонској прецизности и боји, као и у мелодијском јединству. То му је донело 88,67 поена и високо рангирани пласман, постигнут свесрдним залагањем свих чланова хора, њиховим преданим трудом и вишегодишњим искуством у православном хорском појању.

Члановима хора пренете су искрене честитке жирија, као и савет и подршка за даљи рад и унапређивање.

Истог дана, чланови хора обишли су манастир Лелић, где су се, уз радосно Васкршње појање и молитву, поклонили моштима Светог Владике Николаја.

Мешовити хор “Св. Архиђакон Стефан” постоји од 2001. године при Храму “Св.Тројице” у Краљеву, баштини православну духовну музику и музику српских композитора, учествује на Литургијама при свом матичном храму, као и у другим храмовима СПЦ. До сада је учествовао на бројним хорским свечаностима, у земљи и иностранству, имао више концерата и остварио сарадњу са другим хоровима.

Contact Us