У Витковцу на Петровдан служена Света Архијерејска Литургија

Доскора девастиран и склон паду, а сада обучен у ново рухо, Храм Светих апостола Петра и Павла у Витковцу (Архијерејско намесништво гружанско) дочекао је данас, заједно са својим свештеником јерејом Александром Тодоровићем и повереном му паством,  свога духовног оца и архипастира Преосвећеног Епископа  жичког Јустина. Епископ је началствовао Светом Литургијом уз саслужење Архијерејског намесника гружанског протојереја Милосава Живановића  из Гривца, протојереја Милована Благојевића из Пајсијевића, Војина Маловића из Закуте, протонамесника  Дарка Несторовића из Ариља и протођакона Александра Грујовића.

Надахнут величином празника и јеванђељског дела који су на својим плећима изнели Свети апостоли Петар и Павле, Владика је рекао да је Петар пример правилног исповедања вере у Господа Исуса Христа. Он на Господње питање: „Шта људи кажу ко сам ја“, недвосмислено у име свих нас и за сва времена одговара: „Ти си Христос, Син Бога  живога“ (Мт. 16,15-16). Господ му је рекао да ће на камену те вере „сазидати   Цркву своју, и врата паклена неће је надвладати“ (Мт.16,18).

Господ је поучавао своје апостоле, јер је дошао да ненаметљиво привуче себи људе. Он то није чинио на силу, а могао је само једном речју, као када је стварао  свет, да каже: ево спасени сте. Он је препустио човеку да по слободној вољи одлучи сам да ли ће се приволети варљивом и пропадљивом свету или пак вечном Царству Небеском. Господ је смрћу победио смрт и дао нама начина како да се спасавамо, кроз крштење у име Оца и Сина и Духа Светога, кроз покајање и исповедање својих грехова. Црква Божија је кроз апостоле добила моћ да спасава људе и мири их са Богом.

Апостол Павле је био ревнитељ  старозаветних предања и гонитељ хришћана, али на путу за Дамаск јавио му се Господ речима: „Савле, Савле зашто ме гониш… тешко ти је против бодила праћати се“ (Дела. 9, 4-5). Обасјавши му срце божанском светлошћу јачом и од сунца, преобразио га је. Савле је постао Павле који је много ревновао за Јеванђеље Христово и много пута страдао због своје вере, али и био удостојен да види неизрециве тајне Божије о којима није могуће говорити.

После крсног входа око храма и освећења славског колача, који су припремили вредни  домаћини Раде Вуловић из Витковца и Бојан Аврамовић из Милаковца, прочитан је акт Преосвећеног Владике Јустина којим се старешина храма  јереј Александар Тодоровић за одану службу Цркви унапређује звањем протонамесника.

Уз трпезу љубави присутнима се обратио отац Александар захваливши Владици на љубави и времену које је посветио његовој парохији и на поверењу указаном му кроз унапређење, а свима осталима што су увеличали славље.

 

                                                                                                протонамесник Дарко Несторовић,

                                                                                                               парох ариљски