Света Архијерејска Литургија у Светосавском храму у Краљеву

У недељни дан, 03. фебруара 2019. године, када се богослужбено прославља и спомен Преподобног Максима Исповедника и Светог мученика Нифонта, у Храму Светог Саве у Краљеву је служена Света Архијерејска Литургија. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Саслуживало је братство овог храма уз учешће верујућег народа Божијег.

Након прочитаног јеванђелског одељка, Епископ Јустин је изговорио надахнуту беседу, у којој је између осталог рекао:

У претходним данима, кроз цео месец јануар, ми смо прославили многе велики догађаје и празнике из домостроја спасења нашег. Тако смо се обрадовали и узвеселили радошћу којом нас је Господ даривао.

Шта је то наша вера? У шта то ми верујемо? Да ли постоји судбина да је неко верујући, а неко не? Како ми то поверујемо?

Поверујемо када упознамо себе, онакве какви јесмо. Када видимо своје слабости, и не успемо да се својим силама избавимо, ми завапимо за помоћ. Неко лекарима, неко надрилекарима, а неко запретеним огњем вере обрати се свим срцем Господу. Када Он то види, Он долази и даје благодат којом растемо из силе из силу. Он је на првом месту Човекољубац. Он нам нуди спасење, да нам помаже и да нас уведе у надумне тајне неба и земље. Томе претходи самопознање; да бисмо постали нови човек. Господ мења нашу унутрашњост и преображава нас. Усељава у нас љубав, осећај и за себе и за другог. Ко не осети другога, не осећа ни себе. Господ је Света Тројица, зато Он љуби и благосиља заједницу. Он се радује када види да људи живе у заједници. У овом свету има много неслоге и раздора. Господ жели да имамо јединство. То јединство налазимо у Њему, јер је Он истински мир.

 

Ускоро ће почети Васкршњи пост, па бисмо већ сада требали да се припремамо. Рај је тамо где је чисто. Треба да се подвизавамо и сведочимо истину Божију овом свету у миру, својим животом и делима. Тако ће и други прославити Бога нашега Који је на небесима. Њему нека је слава, песма и поклоњење у векове векова. Амин.

 

У наставку литургијског благодарења велики број присутних узео је учешће у заједници Тела и Крви Христове.

У просторијама у храмовној порти припремељно је послужење у духу истинског хришћанског гостољубља и заједничења.

Протонамесник Александар Р. Јевтић