Свечана академија у ОШ “Вук Караџић“ у Краљеву – “Свети Сава осам векова међу нама“

Свечаном академијом под називом ,,Свети Сава осам векова међу нама“, ОШ ,,Вук Караџић“ у Краљеву обележила је дан првог Архиепископа српског Светога Саве. У позоришној атмосфери издвојеног одељења на Берановцу уважени гости, наставници и ученици имали су прилику да уживају у оригиналном програму премијерно приказаном.

 

На самом почетку програма присутнима се обратила директорка школе госпођа Биљана Барловац, пожелевши свима срећну школску славу  истакавши велики значај првог српског просветитеља и учитеља за сав наш народ како кроз историју, тако и данас. Директорка је наградила и похвалила ученике који су остварили запажене резултате на школском литерарном и ликовном конкурсу. Захваливши се бројним гостима на присуству, пожелела је свима да уживају у наставку светосавског програма.

Драмски програм ученика отпочео је песмом ,,Ко удара тако позно“, у извођењу хора ученика под диригентском палицом Ненада Авића, да би потом уследио сценски приказа ,,Свети Сава осам векова међу нама.“

Публика је могла да ужива у оригиналној представи ученика која је овом посебном приликом настала из пера вероучитеља Михајла Живковића у сарадњи са колегом вероучитељем Марком Јоргићем, као и колегама професорима Српског језика Сандром Рудњанин и Иваном Кекерић и имала за циљ да истакне на који начин Свети Сава живи међу нама кроз векове. У срдачном породичном разговору оснивач лозе Немањића Свети Симеон завештава свом сину Сави веру, језик, књиге, писмо, земљу и све оно што чини један народ, да би Сава усвојивши поруку то исто пренео свом народу.

На сцену су редом излазили царица Милица, Вук Караџић, Надежда Петровић, Мокрањац, Милунка Савић, као једни од Савиних настављача кроз векове. Оригинално костимирани, праћени прикладним музичким садржајем, ученици су показали свој раскошан глумачки таленат, измамивши бројне осмехе и по коју сузу препуног школског хола. Упечатљив сценски приказ завршен је емотивним загрљајем Саве и Симеона, након којег Симеон поставља питање ко данас наставља његов пут. Громогласним аплаузом испраћени су ученици-глумци, да би драмски програм био завршен хорским извођењем химне Светом Сави.

Након прикладног програма приступило се сечењу славког колача и заједничкој молитви домаћих свештеника Ивана Радовановића и Марка Петровића уз саслуживање свештеника Новице Благојевића са свима присутнима. Том приликом присутнима се обратио и свештеник Иван истакавши видљиво духовно и материјално напредовање наставника и ученика, захваливши се директорки на изузетној сарадњи и љубави коју показује према Цркви што се на најбољи начин манифестује кроз верску наставу. Пожелео је да та сарадња буде још успешнија. Радост празника настављена је послужењем коју су припремили домаћини овогодишњег Савиндана, наши помоћни радници на челу са Милошем Биорцем.

И на крају, Свети Сава је већ осам векова, па и нека остане ,,међу нама“.

Михајло Живковић, вероучитељ