Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сретењски турнир у шаху у Гучи

Дана 15. фебруара 2022. са благословом црквене општине Гуча, у парохијском дому Храма Светог архангела Гаврила одржан је први Сретењски турнир у шаху за средњошколце. Овај турнир плод је сарадње шаховске секције и верске наставе СШ ,,Драгачево“ у Гучи. Учесници су прво присуствовали Божанственој Литургији у којој су узели пуно учешће, приступивши Чаши заједништва са Господом и једних са другима.

Након Свете Литургије, шахисти су у парохијском дому сачекали почетак турнира. Старешина храма, јереј Милун Стефановић, организовао је пригодно послужење за учеснике и професоре. Турнир је отворио вероучитељ Дарко Стевановић одржавши говор о значају празника Сретење као повода за окупљање ради бављења овим племенитим интелектуалним спортом. Нагласио је значај сусрета Христа са Светим Симеоном Богопримцем. Такође, поменуо је важност овог празника за историју српског народа, с обзиром на то да је на тај датум 1804. године вожд Карађорђе подигао Први српски устанак, чиме је коначно започео бунт против турског јарма. На исти датум, године 1835. донет је чувени Сретењски устав, што представља почетак уставности и коначног формирања српске државности. Из тог разлога, овај дан је проглашен државним празником, али се не сме занемарити и теолошки значај одвођења Христа у Јерусалимски храм и Његовог сусрета са људима.

Потом је професор филозофије, Ђулијано Ђулић, који води шаховску секцију СШ “Драгачево“, одржао кратко предавање о историји и значају шаха. Нагласио је древност овог спорта, као и значај за развијање интелектуалних способности, након чега су шахисти отпочели са игром. Судије на мечевима су били професор Ђулијано и ђакон Дарко Трипковић (Епархија источноамеричка). Прво место на турниру освојио је ученик одељења I-г Лазар Радичевић, друго место је освојио Јован Стојић из истог одељења, а треће место Иван Драмлић, такође ученик I-г. Ученицима ће када отпочне настава бити додељене пригодне награде у виду књига, диплома и захвалница.

 

 

Надамо се да ће овај шаховски турнир постати традиција и да ће се у наредним годинама проширити и на остале школе, у славу Божију и на корист ученика, као један леп повод окупљања и јачања заједништва међу ученицима, али и као начин да се ученици интелектуално развијају бавећи се овим племенитим спортом.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us