Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Средњовековна црква са некрополом у селу Дићи

Наставак радова на конзервацији средњовековних камених надгробних обележја.

У периоду 1991-1993.године обављена су археолошка истраживања  на локалитету Манастирина (Манастирско) у селу Дићи код Љига. Ископавања је вршио Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву, под руководством археолога Жељка Јежа. Откривени су остаци цркве и део средњовековног гробља око цркве.

На основу натписа са ктиторске плоче у храму, зна се да је цркву саградио властелин Влгдраг, челник Краља Стефана Уроша II Милутина, као своју задужбину, те је у њој сахрањен са члановима своје породице. По титули коју носи, знамо да је овај властелин заузимао висок положај у Србији у време владавине краља Милутина и Стефана  Дечанског.

Црква је једнобродна масивна грађевина са припратом, зидана крајем 13 или почетком 14 века. Приликом археолошких радова откривена је гробница у облику тумула из периода 1500 – 1200 година пре Христа. Олтарска апсида једним делом  лежи на тумулу. Црква је запаљена и срушена након пада Србије под турску власт, када су страдале и многе друге цркве и манастири у Србији. На основу очуваних делова архитектуре види се да је црква грађена као храм подужне основе са припратом, бродом и апсидом, два призидана пирга са западне стране окречена у бело. Унутрашњост цркве је била живописана. На основу очуваних фрагмената живописа утврђено је да је живопис дело врхунских мајстора с почетка 14 века.

Средњовековно гробље чине надгробна обележја карактеристична у периоду између 14 и 15 века. То су хоризонталне надгробне плоче, најчешће без натписа, поједине имају уклесане веома необичне орнаменталне мотиве, постоје и двоводне плоче.

Од почетка 19 века поново се врши сахрањивање у делу западно од цркве. Споменици су доста добро очувани и на њима су приказани покојници у карактеристичним народним ношњама. Неки од рељефа су бојени плавом и црвеном бојом.

Локалитет у Дићима је веома значајан због јединственог примера сахрањивања у дугом временском периоду, од праисторије, преко средњег века, 18, 19 и 20 века,  до наших дана.

ЦО Љиг је формирала грађевински одбор и 2012. год. започети су радови на обнови цркве Св. Јована Крститеља у Дићима.  Захваљујући донацији Министарства привреде –сектор за туризам, од новембра 2013. год. до јула месеца 2014. год. обновљен је храм и конзервирани зидови припрате.

Током августа и септембра 2014. год. изводе се радови на конзервацији надгробних плоча по пројекту професора Слободана Савића из Београда. Средства за конзервацију издвојило је Министарство културе, ЦО Љиг  и  донатори. Конзервација је извршена на 219 надгробних плоча, а oко 30 плоча остало је незаштићено.

ЦО Љиг је конкурисала и ове године код Министарства културе за средства за наставак конзервације и израду реплике ктиторске мермерне плоче и за израду пројекта реконструкције каменог иконостаса. Одобрена су средства у износу од 377.000,оо динара за довршетак конзервације и израду реплике ктиторске плоче.

Приликом припремних радова, откопавања и подизања надгробних плоча ради насипања тампона, дошло је до открића нових плоча у делу западно од храма.

Откривено  је нових 47 плоча, две са необичним орнаментима који се, на до сада пронађеним плочама, нису сретали. Надзор приликом откопавања су вршили археолог Радивоје Арсић из ваљевског Завода и  археолог Жељко Јеж.

Археолог dr Kevan Edinborough  и  физички антрополог  dr Marija Edinborough, са Института за археологију, Универзитетски колеџ у Лондону, посетили су по трећи пут Диће и видевши нове налазе предложили су да се не подижу новооткривене плоче и не врши конзервација, већ да се сачека следећа година, а у међувремену они ће покушати да обезбеде средства за детаљна археолошка истраживања новооткривених гробова. Заједно са њима у  овом пројекту би учествовао Завод из Ваљева. Овај предлог је прихваћен и 47 надгробних плоча  није померано нити је извршена њихова заштита.

Конзерватори Игор Ђорђевић и Бојана Волаш су извршили конзервацију 28 раније откривених надгробних плоча.

Ових дана планирано је да се земљиште на ширем простору око храма сними детектором за откривање могућих остатака темеља грађевина и надгробних плоча.

протојереј Светолик Марковић

Повезане вести: Обнова средњовековне цркве Св. Јована Крститеља у Дићима

Contact Us