Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава жичког параклиса посвећеног Светом архиђакону Стефану

На дан откривања и Преноса чесних моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин је служио Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Жичи, где се овај празник традиционално обележава нарочито свечано, будући да је параклис жичког храма посвећен овом првомученику Христовом. И ове године мноштво верног народа се сабрало да, заједно са својим Архијерејем, прославе дан када су 415. године мошти Светог Стефана свечано пренете на Сион и ту чесно сахрањене, при чему су се од Светих моштију догодила многа исцељења.

Владика се сабраном народу у својој беседи обратио речима о значају поста и о томе да је период који је пред нама време за испит и смотру савести, време да преиспитамо свој живот, да увидимо какав је наш задатак и наше назначење на земљи. Створени за Небо и обдарени слободном вољом, рањени смо прародитељским грехом, а та рана се исцељује само повратком Богу и животом по Његовим заповестима, смирењем, спознајом својих слабости и искреним и дубоким покајањем, а пре свега учествовањем у Светим Тајнама Цркве.

Владика је бројним верницима пожелео срећан и благословен ток поста, да, њиме умивени и очишћени, достојно дочекамо празник Успења Оне Која је натприродно родила Спаситеља душа наших.

По окончању Свете Литургије, за све присутне припремљено је угошћење.

Сестринство манастира

 

Contact Us