Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Светотројичне цркве у Краљеву

Краљевачки светотројични храм има важно место у животу града Краљева, то је историјом осведочено, а свакако да та веза треба да буде органска и нераскидива. Јер, да се подсетимо да у време утемељења овог града, баш оног тренутка када су наши мудри преци и суграђани  пожелели да од турске вароши направе Краљев град, добили су на дар од свог кнеза храм, и то Духовски храм. Тако овој град почиње да дише и живи, од онога тренутка када је у њему изграђен храм. Ово треба да нам буде на уму и данас да ако волимо овај град треба да посећујемо Цркву Божију, јер ту задобијамо благодат Божију. Једино је Бог живот, те ако желимо  да живи овај град, онда увек на уму морамо да имамо да је он нераскидиво везан са Црквом, и да само тако може да постоји. Због тога је битна храмовна слава најстаријег краљевачког храма, јер је она и јубилеј овога града.

 

У  2017. години у навечерје празника Силаска Светог Духа на Апостоле, вечерњом службом и славском литијом кроз главну улицу града Краљева, почела је прослава храмовне славе старог храма у Краљеву. Уз братство храма Свете Тројице и многобројних свештенослужитеља града Краљева, као и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије, Полиције,  Градоначелник, службеници управе града Краљева и локална  културно-уметничка и спортска удружењa.

 

Целокупно ово сабрање пренело се и сутрадан на дан храмовне славе уз богатији састав свештенослужитеља и верног народа. Служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. У својој беседи Епископ жички нас је подсетио  на значај овог празника, Рођендана Цркве Божије и благодати која нам је дата Силаском Светога Духа на Апостоле. Истакао је да смо у Цркви вођени благодаћу Духа Светога, Духа Утешитеља и да се трудом и подвигом та благодат задобија. Благодаћу Духа Светога ми се спасавамо, док нас Дух Свети не посети ми смо изгубљени.

По завршетку Литургије уприличена је славска трпеза у ресторану “Завичају“, где је власнику ресторана господину Радоману Луковићу уручена захвалница и икона као уздарје на његов труд и помоћ Цркви.

Ђакон Милутин Балтић

 

 

Contact Us