Слава Цркве у Жаочанима

Сутрадан по празнику првоврховних апостола Петра и Павла, када наша Света Црква прославља Сабор Светих дванаест апостола, а особито апостола Павла, сабрао се верни народ села Жаочани и околине да прослави своју храмовну славу.

Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник трнавски протејереј Мирослав Петров уз саслуживање старешине цркве у Атеници јереја Влада Капларевића и чачанског ђакона Драгана Милованчевића.

 

Особиту радост свима сабранима на богослужењу допринело је умилно појање ученика средње Музичке школе из Чачка и њиховог вероучитеља Ђорђа Радојковића.

Након прочитаног Јеванђеља пригодном беседом сабраном народу обратио се прота Мирослав нагласивши значај апостола Павла на евангелизацији народа тога времена, посебно истакавши његов пређашњи живот у јудејству, затим обраћање у Дамаску и на крају његово ватрено поборништво Христове вере.

После прочитане заамвоне молитве уследио је обред литије и резања славског колача. Овом приликом свим добротворима и приложницима који су учествовали у организацији живота Цркве како на пољу обнове тако и својим активним учешћем у њој додељене су захвалнице као знак благодарности на свесрдној помоћи.

Показавши своју свест о заједници, као и претходних година, више породица се удружило ради припреме славске трпезе.

                                                                                 Јереј Богољуб Симеуновић