Обнова средњовековне цркве Св. Јована Крститеља у Дићима

Fotografija0531prva

У селу Дићи, на осам километара од Љига према Г.Милановцу, на локалитету „Манастирина“ откривени су 1991.год. темељи средњовековне цркве са великом некрополом. Археолошка истраживања од 1991-1993.год. спровео је Завод за заштиту споменика културе „Ваљево“. Због недостатка средстава радови нису завршени. Оно што је том приликом пронађено, представља изузетно откриће. Ради се о једној од највећих некропола на подручју Србије из 14. века, која обухвата преко 200 надгробних камених плоча необичних облика. Црква је масивна једнобродна грађевина са припратом, зидана крајем 13. или почетком 14. века, а откопани зидови су у висини од 1,5-2м. У храму је поред ктиторске надгробне плоче пронађено још 14 надгробних плоча. Ктитор храма је челник Влгдраг у монаштву Никола, властелин краља Стефана Уроша II Μилутина. Један део гробова је истражен, а скелетни остаци(око 170 скелета) су пренети у Ваљево ради детаљније анализе. Ктиторска плоча са добро очуваним натписом је изложена у Ваљевском музеју.

„У лето шест тисућно и
Осам стотина и тридесет пете
у дане краља Уроша
месеца маја у осми дан и Вазнесење
Господње на Спасовдан представи
се раб Божији монах Никола, а
мирски зван челник
Влгдраг, ктитор овога светог
места. И овај камен постави
раба Божија Ана, мирски звана
госпожда Владислава. Богу пак нашем
слава у векове. Амин.“

Откривени зидови храма и надгробне плоче нису адекватно конзервирани од стране Завода, па је током двадесет година услед атмосверских утицаја дошло до урушавања зидова, а надгробне плоче су зарасле у dici04траву и коров.

Црквена општина Љиг је на молбу и инсистирање верника села Дићи донела одлуку да се приступи обнови ове средњовековне цркве. Током 2007.год. земљиште на којем се налази храм са некрополом пренето је у власништво Црквене општине Љиг. Прибављене су све потребне дозволе од стране Општине Љиг. Одлуком ЕУО бр.45-Љ-1 од 25.јануара 2008.год.одобрена је обнова цркве, а такође и избор Грађевинског одбора за изградњу храма. Блаженопочивши Епископ Жички Г.Хризостом посетио је локалитет у Дићима 2008.год. и дао благослов да се приступи обнови цркве. На основу идејног пројекта архитекте Божидара Петровића, урађен је главни пројекат који је одобрио Завод за заштиту споменика културе „Ваљево“ . Радови су започети довођењем електричне струје и постављањем помоћне зграде, а у јесен 2012.год. почели су радови на самом храму. У пролеће 2013.г. ЦО Љиг је конкурисала код Министарства финансија и привреде-Сектор за туризам, за средства намењена за пројекте туристичке инфраструктуре.

Пројекат реконструкције средњовековне цркве Св.Јована Крститеља са некрополом, прихваћен је од стране Министарства је и одобрена су средства за суфинансирање овог пројекта у износу од 3.493.644,оо. После спроведене јавне набавке изабран је најповољнији понуђач грађевинско предузеће „Гроуп гранит“ д.о.о. из Г.Милановца. Уз лоше временске услове и одређене проблеме са извођачем радова и надлежним Заводом, рокови су прекорачени. Ипак крајем јула месеца 2014.год. грађевински радови на храму су завршени: црква је озидана, покривена, омалтерисана, уграђени прозори, бетониран под у наосу и президани су зидови припрате.

 У јесен 2013.год. по упутствима архитекте из Завода „Ваљево“ изграђена је крипта у коју су 29.новембра 2013.год. пренете све кости које су се последње три године налазиле у депоу ваљевског Завода, (пре тога су биле у истраживачком центру „Петница“). Том приликом администратор епархије Жичке Епископ шумадијски Г.Јован служио је парастос ктитору монаху Николи и монахињи Ани и свима који су сахрањени у цркви и поред цркве уз саслужење свештеника качерског и таковског намесништва и присуство свештеника из шумадијске и ваљевске епархије. Поред верника из Дића и околине парастосу присуствују и: директор Владине Канцеларије за односе са верским заједницама г.Милета Радојевић, директорка Републичког Завода за заштиту споменика културе г-ђа Нада Андрић, директор Завода за заштиту споменика културе „Ваљево“ г.Немања Радојичић, председник Општине Љиг г.Миодраг Старчевић, директор предузећа „Гранит Пешчар“ д.о.о. Љиг. У крипту са костима, поред иконе Васкрсења Христовог, положен је и запис са следећим текстом:

29/16. новембра Лета Господњег 2013.-ог
на дан када Света Црква од Истока
слави Светог апостола и јеванђелиста Матеја

Би пренос и сахрана часних костију ктитора монаха Николе, по мирском зову челника Влгдрага, који се представио на Вазнесење Господње 8.маја 1327.год., жене његове монахиње Ане, мирски звана госпођа Владислава и више од 170 незнаних хришћана србскога рода који су током 14. и 15. века били сахрањени покрај цркве Св.Јована Крститеља, коју подиже као своју задужбину овај челник Влгдраг. Кости њихове откопане током 1991. и 1992.године бејаху однете у град Ваљево ради испитивања и проучавања. Сада пак би воља Божија да се врате на место часног погреба и да ту чекају други долазак Христов и васкрсење из мртвих.
Молитве за упокојење душа њихових Васкрсломе Господу Исусу Христу принесе Епископ Шумадијски и администратор Епархије Жичке Г.Г. Јован, са часним свештенством и верним народом парохије љишке.
Богу нашем у Тројици прослављеном Оцу и Сину и Светоме Духу, нека је слава кроз векове и сву вечност. Амин.

IMG_6088Почетком августа месеца започети су радови на конзервацији надгробних плоча којих има укупно 210, са новооткривеним плочама. Проф.Др Слободан Савић са факултета Примењених уметности у Београду је урадио пројекат конзервације .Он и његови сарадници конзерватори Бојана Волаш и Игор Ђорђевић из Београда, тренутно изводе радове на чишћењу и заштити надгробних плоча. Део средстава за овај пројекат конзервације ЦО Љиг је добила од Министарства културе Р.Србије (700.000,оо дин), после учешћа на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области културног наслеђа, који је био отворен до 21.јануара 2014.год.

Уз благослов Епископа Жичког Г.Јустина, 23.августа о.г. одржан је скуп у Дићима, на којем је археолог Жељко Јеж одржао презентацију археолошког локалитета, уз приказ фотографија и филма снимљеног приликом археолошких ископавања 1992.год. Пред око педесетак: професора, адвоката, књижевника, новинара, уметника, и др., Жељко Јеж је говорио о значају открића ове цркве и некрополе, која је највећа на Балкану, уз стручна објашњења археолошког рада и тумачења неких од знакова уклесаних у надгробне плоче.Међу присутнима су били: Војислав Коштуница, Милован Данојлић, Радован Бели Марковић, сликар Веља Михаиловић, редитељ Младен Матерић, Милорад Зупанц, Милутин Дедић, професор Правног факултета Мирко Васиљевић, архитекта Тихомир Обрадовић, академик Часлав Оцић, Душан Михаиловић, адвокат Радомир Милошевић, Триво Инђић, Бојан Бугарчић и др. Иницијатор овог окупљања је члан грађевинског одбора г-ђа Мила Коругић-Милошевић. ЦО Љиг је прихватила овај предлог, како би шира јавност била упозната са значајем цркве и некрополе у Дићима.

По завршетку конзерваторских радова планирана је реконструкција каменог иконостаса, израда реплике ктиторске плоче, под у олтару и наосу. У току је прибављање услова од стране Завода за заштиту споменика културе „Ваљево“, за реконструкцију припрате и улазног портала. Потребна су такође урбанистичка решења за цео простор на којем се налази црква и некропола. Грађевински одбор има у плану и издавање једне монографије о цркви и некрополи у Дићима

Грађевински одбор чини све како би планирани радови били што пре приведени крају. На челу одбора је г-ђа Мила Коругић-Милошевић из Београда, пореклом из Д.Бањана покрај Дића, по струци магистар економије, чијом несвакидашњом упорношћу и енергијом се дошло до финансијских средстава за обнову овог светог места.

ЦО Љиг је до сада од донација и редовних прихода уложила за обнову цркве у Дићима око 1.800.000.дин.

Свакако да је највећи проблем за наставак и довршетак радова недостатак новца. Позивамо све који су у могућности и који желе да учествују у обнови цркве Св.Јована Крститеља и некрополе у селу Дићи да нам се придруже. Број рачуна за уплату прилога: 150-10073-86 , са назнаком –за обнову цркве у Дићима.

старешина цркве љишке,
протојереј Светолик Марковић