Митровдан у Успењској цркви у Чачку

Дана 08. 11. 2019. године, када наша Црква слави Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Чачку.

Преосвећеном Владики су саслуживали: архимандрит Сава (Илић), протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски, протојереј-ставрофор Ненад Величковић, парох пожешки, јереј Владе Капларевић, старешина Храма Свете великомученице Марине у Атеници, јереј Никола Вукобрат, старешина Храма Успења Пресвете Богородице у Чачку, јереј Живко Дамјановић, парох успењски, протођакон Александар Грујовић, ђакон Станимир Мирковић и ђакон Ђорђе Петровић.

 

Владика је поучио верни народ у слову своје архипастирске беседе о томе како је немоћног човека Господ Исус подигао својим доласком, и дао заповест да љубимо једни друге. Љубав је најважнија врлина. Свети великомученик Димитрије је имао под својом влашћу велику војну силу, али се покорио највећој сили – Господу Исусу Христу. Зато је мученички пострадао, не хтевши да се одрекне свога Господа и Спаситеља. Знао је да је све земаљско пролазно и сила и власт, и да је само важно оно што је возглављено у Христу.

У току Свете Литургије Епископ је рукоположио господина Богдана Милића из Пожеге у чин ђакона.

Након Свете Литургије братство храма је уготовило трпезу љубави.

Филип Нешковић