Литургијски прослављен Дан рода авијације на аеродрому “Морава“

dan_avijacije04На празник Светог Пророка Илије, у уторак на аеродрому „Морава“ у Лађевцима, 98. ваздухопловна бригада је прославила Дан и Славу рода авијације.
Литургију су торжествено служили свештеници Епархиjе жичке протојереј – ставрофор Петар Гавриловић, протојереј Владан Милосављевић, протонамесник Радоја Сандо. Присуствовао је комадант пуковник Александар Бјелић и велики број припадника 98. вбр.
После Свете Литургије је уследило полагање венаца на спомен обележју страдалим борцима, освећење ваздухоплова, свечани строј и резање славског колача чему су присуствовали и војници из других јединица, пензионисани припадници Војске Србије, господа из градских власти Краљева и многи други.

Указом број 8155 од 29. фебруара 1924. године одређено је да се 2. август у Војсци Краљевине Југославије слави као ваздухопловна слава. Обележавању ваздухопловне или авијатичарске славе придаван је велики значај.

Авијација је код нас уведена 1912. године, кад је у саставу Ваздухопловне команде формирана аерoпланска ескадра – прва авијацијска јединица. Командант је био наш први авијатичар, пилот балонер – аеронаут, пуковник Константин – Коста Милетић. Авијација у почетку није била „род оружја“ већ је настала и развијала се у оквиру рода инжињерије. Била je намењена првенствено за извиђање из ваздушног простора. Први авијацијски пук формиран је 1924. године, а почетком тридесетих настају и ваздухопловне бригаде. Ваздухопловство је добило статус „главног рода оружја војске“ 1927. године .

(прочитати више на: http://udruzenjepvlps.org/blog/2016/08/01/uz-dan-roda-avijacije/ )

јереј Владимир Благојевић

потпоручник

Contact Us