Литургијски почетак Нове године у Храму Преображења Господњег на Златибору

Данас када наша Српска Православна Црква и њени верници прослављају Светог Василија Великог, први дан Нове године по Јулијанском календару, прославља се  и Обрезање Исуса Христа – три празника у једном дану.

У Храму Преображења Господњег на Златибору, Свету Архијерејску Литургију Светог Василија Великог, предводио је Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење: ректора Богословије у Крагујевцу протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, Аријерејског намесника ужичког протојереја-ставрофора Милоша Босића, Архијерејског намесника драгачевског протојереја-ставрофора Милуна Ивановића, протојереја-ставрофора Зорана Јанковића, протосинђела Уроша (Васиљевића), протојереја Жарка Барца, протојереја Давида Селаковића, јереја Петра Лазића, јереја Ненада Ивановића, старешине Храма Преображења Господњег на Златибору, протођакона Александра Грујовића и ђакона Младена Стевановића.

Заједно са благоверним народом своје молитвено учешће у Светој Литургији узео је председник општине Чајетина Милан Стаматовић са сарадницима, као и директорима јавних установа Златибора и Чајетине.

У надахнутој беседи Владика Јустин је верном народу указао на значај три празника која су обележила данашњи дан. На самом почетку указао је на величину Личности Господа Исуса Христа, као и на сам догађај обрезања у јеврејском народу. Господ је својим обрезањем хтео да испуни све оно што је Стари Завет захтевао од тадашег живља. Такође, значај празника и величина Христове Личности је показана и у контексту садашњег времена, где смо сви позвани да својим бићем будемо везани за Христа и постигнемо циљ у овоме свету, а то је да постанемо свети и да тежимо христољубљу и слободи у Христу. На данашњи празник у Православној Цркви почиње једно ново лето Господње, година у којој смо сви позвани да творимо ново. Овим празником се указује на освећење времена, па је владика цитирајући апостола Павла рекао да све што у животу чинимо, чинимо тако да искупљујемо време, јер ми и јесмо у времену. Време у којем живимо нас води у вечност, а то вечно време ће бити у осмом, незалазном дану, а сходно томе и наша Црква, ова у којој јесмо, јесте нерукотворена Црква. На њу не утичу никакве промене временске. И сви ми који смо крштени у има Оца, Сина и Духа Светога ако држимо заповести Божије и чинимо све што је благоугодно Богу окусићемо плодове Царства Божијег.

На крају беседе Владика је направио перихорезу између Старог и Новог Завета, између заповести које нам је оставио Мојсије и оних које нам је Господ дао, указавши да је све сабрано као у нуклеусу у тим великим заповестима. Владика је све присутне позвао да имају љубави међу собом, да се угледају на Христа и пожелео мир, стрпљење, чврсту заједницу у Христу у наступајућој Новој години Господњој.

 

Након заамвоне молитве Преосвештени Владика са свештенством и верним народом коленопреклоно су завапили Господу за опроштај грехова у току претходне године. Знајући да је сваки дан нова прилика да почнемо нови живот и поставимо нове темеље, замолили смо Господа за благослов ове године.

После Свете Литургије одржан је свечани ручак током којег се у поздравној беседи обратио присутнима старешина храма јереј Ненад Ивановић захваливши се Епископу Јустину наследнику трона Светог Саве на речима утехе и охрабрења да на путу Христовом, и на путу Светог Саве останемо и да се нађемо у слави Оца нашег који је на Небесима.

теолог Александар Јелић