Литургијски почетак Црквене Нове године у манастиру Жичи

„Царство Твоје, Христе Боже, царство је свих векова,

и владавина Твоја у сваком роду и роду,

јер си све мудрошћу створио, дајући нам времена и године.

Стога благодарећи због свега и за све, узвикујемо:

Благослови венац године благости Твоје

и удостај нас да ти неосуђено кличемо: Господе, слава Теби“.

друга стихира на хвлалитне на служби 1. септембра

 

p1070914На празник Преподобног Симеона Столпника 14/1. септембра 2016. г., када прослављамо почетак Црквене Нове године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Дому Спасовом у Жичи. Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештеници Епархије жичке, уз присуство сестринства манастира Жиче и верног народа Божијег.

У надахнутој беседи Епископ Јустин је прво говорио о односу Цркве према времену и вечности. Несумњиво да је време створена категорија и да за беспочетног, вечног и непролазног Бога, дани, месеци и године не постоје. То најбоље сведоче речи Светог апостола Петра, који каже да је “један дан пред Господом као хиљаду година, и хиљада година као један дан“ (2. Пт. 3, 8). Међутим, иако се Црква не потчињава временима овог света, она разликује времена и године. То је из разлога што је она не само божански него и човечански организам.

Епископ је посебно нагласио да слављење Црквене Нове године не треба да буде у духу овог света, већ у оквиру богослужења Цркве, које говори да православни хришћани прослављају Бога Који је превазишао време и људима даровао живот вечни. Истовремено, Епископ је указао и на историјат данашњег празника. С тим у вези, посебно је инересантан податак да је 1. септембар, односно почетак индикта (фискалног периода римског закона), а не 1. јануар, све до пар векова уназад био дан када су и Срби славили Нову годину. Пошто је овим празником започео нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском и месечном богослужбеном кругу, Епископ је указао на значај учешћа верних у богослужењу Цркве и сабранима пожелео свако добро у „пријатној години Господњној“ (Лк. 4, 19).

 

јереј Ратко Хрваћанин,

парох прве парохије у Жичи