Лазарева субота и Цвети у Горњем Милановцу

Тропар, глас 1: Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Велики празник када је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих свога пријатеља Лазара, који је као што знамо био четири дана мртав, молитвено је прослављен у Горњем Милановцу.

Велики број верника, пре свега деце приступило је Чаши вечнога живота сјединивши се са живим Господом на Светој Литургији.

Након литургијског сабрања у сали парохијског дома, а по благослову старешине храма Свете Тројице оца Драгана Ђорема, ученици Верске наставе основних школа сакупили су се како би на традиционалан начин прославили овај за све нас велики празник. На самом почетку одржано је једно предавање везано за данашњи свети празник који нас уводи заједно са празником свечаног Христовог уласка у Јерусалим у Страдалну недељу и празник над празницима Васкрсење Христово. Мини хор састављен од ученика Верске наставе певао је неколико пригодних песама. Централни део овога нашега заједничарења било је прављење венчића од врбице и цвећа. Они који су били најуспешнији добили су и пригодне поклоне које смо прикупили од добрих људи из овога краја.

Слика радосних лица препуних утисака говори у прилог томе да би оваквих сабрања требало да буде више. Чињеница је да наставници обликују личност детета, носећи се оном чувеном мишљу Доситеја Обрадовића да је млада душа као мек восак. Верска настава је, онда, прави калуп за ту душу, што је и најважнији циљ свакога вероучитеља.

Са надом да ће ово сабрање постати и традиција којој ћемо се сви радовати, деца и родитељи су молитвенo и духовно окрепљени кренули својим домовима.

Торжествено је прослављен и празник свечаног уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Литургијским сабрањем је началствовао Архијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић уз саслуживање братства Храма Свете Тројице и пензионисаног свештеника протојереја Чедомира Дамљановића. Чаши живота вечнога је приступио велики број вернога народа.

ђакон горњемилановачки Александар Ђуричић