Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Крстопоклона недеља у Манастиру Жичи

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је треће недеље Великог часног поста, 11. марта 2018. године, Свету Архијерејску Литургију Светога Василија Великог у царској лаври манастиру Жичи, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, архимандрита Јакова (Лазовића), протосинђела Саве (Илића), протонамесника Милоша Станисављевића, протонамесника Драгана Глигића и протођакона Александра Грујовића, уз торжествено појање сестара манастира Жиче.

Ове, треће, тзв. Крстопоклоне недеље Великога поста, у литургијском сабрању учествовао је велики број верног народа који се постом и молитвом припремао за сједињење са Христом.

 

Ако хоће ко за мном да иде, нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде.

Ове речи упутио је Господ Исус Христос свима нама. Оне су не само неизмерно вредне, већ и неизмерно благе, јер нису наређене, нису заповест која на нешто приморава, него су упутство или пак молба. Господ Исус Христос нас не приморава и не присиљава, него препоручује и предлаже: “Ко хоће!“

Епископ Јустин се обратио присутнима богонадахнутом беседом истичући да сваки пост јесте својеврсна смотра наших духовних хтења, наших жеља, нашег ума, нашег срца и наших мисли.

Преосвећени је подсетио да у овоме дану када се клањамо часном и Животворном Крсту, ми се саображавамо својим умом и својом душом и својим срцем Христу Господу.

Христос је светлост наша и наш путоказ. Да бисмо лакше живели у овом животу, морамо се наоружати Христовим врлинама, трпљењем смирењем, љубављу и милосрђем.

Ако човек задобије читав овај свет, а души својој науди, какав ће откуп човек дати за душу своју, а душа је претежнија од тела.

Вечна храна за нашу душу је вечна Реч Божија. Господ је својом Речју све створио и усавршио. Господ је нама дао заповести како да живимо, да се клонимо зла и да чинимо добро. Ми хришћани се овде припремамо за вечни живот, за Царство небеско, али се морамо трудити да одржимо заповести Божије, подвигом, постом и молитвеним трудом.

Чудесна је тајна побожности, рекао је Владика. Чудесна је тајна како Господ припрема спасење свакога од нас. Некога призове док је млад, некога у средњим годинама, некога под старост када оболи. Многи тако упознају Господа.

Када би се човек родио стар и ишао ка млађим данима и годинама, нико се од људи не би спасао. Преосвећени је поручио: Нека Господ силом часног Крста и нама да снаге да издржимо поприште овога поста.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави коју је припремило сестринство манастира Жиче.

протонамесник Драган Глигић

Contact Us