Краљевачки гимназијалци у посети бисерима Моравске школе

На дан Светог апостола Јакова, 22. октобра 2018. године, ученици Гимназије су са вероучитељима, протојерејом Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем, кренули у обилазак Манастира Раванице и Манасије и Смедеревске тврђаве.

Око 6 часова смо се окупили и кренули пут Манастира Раванице, како бисмо стигли на  Свету Литургију, која је била јединствено искуство за многе. Уз музику гитаре, у путу смо дочекали свитање и око 8 часова пристигли пред врата овог манастира који лежи у подножју Кучајских планина. Након Свете Литургије, упознали смо се са  историјом самог манастира који је као значајно средиште духовног, културног, књижевног и уметничког живота утицао на настанак више цркава и манастира.  У цркви посвећеној Вазнесењу Господњем поклонили смо се моштима Светог мученика Кнеза Лазара који је подигао манастир као своју задужбину у 14.веку.

Затим смо отишли у Манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића. У цркви Свете Тројице  смо видели једну од најлепших фресака српског средњовековног сликарства, представу Светих ратника. Цео животопис манастира, од кога је трећина сачувана, осликан је природним бојама. Посетили смо рушевине трпезарије у којој је рођена ресавска преписивачка школа. Манастирски комплекс се налази ушушкан међу једанаест кула, од којих се посебно истиче Деспотова или донжон кула.

Из Манасије смо кренули северно и стигли у Смедерево. У “српски Цариград на Дунаву“ стигли смо око 13 часова. Прича о овом градитељском чуду које је преживело све освајаче нас је задивила. Делови тврђаве страдали су током времена, али су реконструисани и поносно чувају дух средњовековне Србије деспота Ђурађа Бранковића, по чијој наредби је 1430. године Смедеревски град изграђен. Са врха тврђаве пружа се невероватан поглед који оставља без даха. Пре свега на реке Дунав и Језаву, на чијем се ушћу у Дунав налази Смедеревска тврђава.

Као члан дружине на ово путовање пошла је и наша пријатељица из Немачке, која ће у нашој гимназији провести наредних шест месеци. Током путовања, сви смо се потрудили да је на најбољи начин упознамо са нашом историјом и културом и покажемо сјај вечног блага Србије.

Свуда срдачно дочекани, пуни утисака и поносни на нашу прошлост, вратили смо се кући.

Миња Миловановић,

                                                                                                                            Катарина Пејковић,

         ученице II разреда Гимназије