Излет краљевачке Гимназије на Српску Свету Гору

У недељу, 26. 5. 2019. године, ученици први и друге године краљевачке Гимназије су са својим вероучитељима протојерејем Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем, отпутовали на традиционални излет у Овчар Бању, где су обишли три манастира – Никоље, Успење Пресвете Богородице и Благовештење.

На Српску Свету Гору кренули смо са железничке станице рано ујутро, око пола 7. Време је било сунчано и топло и послужило нас је од почетка до краја путовања. Вожња је трајала нешто мање од сат времена, али је многим ученицима представљала занимљиво искуство, јер им је ово био први пут да путују железницом. У Овчар Бању стигли смо око пола 8 и одмах смо се пешице запутили ка Манастиру Никољу, који се налази  на самој обали Западне Мораве.

У овом  манастиру из XV века, присуствовали смо Светој Литургији, коју је служио о. Миломир Радић заједно са протојерејем Милорадом Милидрагом. Сестринство нас је  примило у духу манастирског гостољубља. Након доручка, мати Јелисавета нам је из манастирске библиотеке изнела и показала две веома значајне књиге: Каранско јеванђеље, рукопис с почетка 17. века и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља (12. век). Ове две најважније писане драгоцености у манастиру оставиле су врло снажан утисак на ученике, који су постављали бројна питања и по благослову игуманије правили бројне фотографије.

Пут смо наставили пешке ка Манастиру Успење. Овај манастир је пред Други светски рат обновио Свети владика Николај Велимировић, те је и црква изграђена у стилу охридске школе, што није типично за наше просторе. Иако смо се стигавши у манастир уморили од пешачења и успињања, срдачност мати Науме нас је све одморила и окрепила. Мати Наума нас је најпре увела у храм и испричала о историји манастира, а потом нас је увела у гостопримницу где нам је показала рукописни минеј из 16. века, који је овде пренет из Пожеге, трудом и старањем о. Миломира Радића.

После Успења, спустили смо се у подножје Овчара где се налази Манастир Благовештење. У овој светињи замонашио се блаженопочивши патријарх Павле. И овде смо, као и у претходна два манастира, били срдачно дочекани. Ученици су имали прилике да сазнају пуно занимљивости о иконостасу и фрескопису, који је у овом манастиру можда најбоље очуван у читавој клисури. После обиласка треће светиње, кренули смо назад ка центру Овчар Бање где смо имали око сат и по слободног времена до поласка воза за Краљево.

Око 19 часова вратили смо се у Краљево препуни утисака и са надом у Господа да ћемо и следеће године овде поново доћи.

Вероучитељ Филип Зеленовић