Рођење Јована Крститеља – храмовна слава у Ратини

„Раније неплодна, данас Христовог Претечу рађа, и то је испуњење сваког пророчанства, које су пророци проповедали. На Њега (Христа) си на Јордану руку положио, јавивши се као Пророк Божијег Логоса (Речи), проповедник, уједно и Претеча.“

Кондак, глас 3.

Данас када се наша Света Црква светосавска молитвено сећа славног и чудесног рођења Светог Претече Господњег Јована, црква у Ратини је прославила своју славу. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић уз саслужење више свештеника наше Богомспасаване Епархије жичке. Отац Лазар се  у беседи осврнуо на значај овога празника, рекавши да данас духовно делимо радост са праведним родитељима Светог Јована Крститеља. Они ни у својој старости нису изгубили надање у Господа који их награди дететом. И данас Родитељи на децу преносе не само своју крв и своје телесне особине, већ и своја срца, своје душе, своје нарави и цело своје биће. Како се то дешава, то је тајна и то нико не може објаснити. То није неки слепи закон природе, као што то мисле многи. То је део нашег наследства од Господа.

 

Велики број верног народа приступио је Светој Чаши сјединивши се тако са Господом Животодавцем. Затим је уследила литија уз опход око храма, помешана са звуцима црквених звона и предивним мирисом старих липа. На крају Свете Литургије пресечен је славски колач у славу рођења Претечиног.

Након Свете Литургије парох ратински прота Драган Туба се захвалио овогодишњем домаћину славе и свима присутнима који су својим присуством увеличали наше славље. Потом је уследила трпеза љубави.

Трипо Спахић, историчар