Илиндан у Манастиру Илињу

Много је оних који се називају немоћнима. Према речима Светих отаца – немоћни су само они људи који Бога немају, јер не верују у силу Божију и моћ Његових људи. Док онај ко верује у Бога – има душу живу и зато Свети владика Николај истиче да само живе душе верују у моћ и чудеса пророка Илије, јер оне знају да је то пројава моћи Божије, и да их та чудеса и храбре и радују. Колико је поштовање Светог Илије у кабларском крају, и колико има живих душа које верују у Бога и помоћ његових светитеља, показало се и ове године о Илиндану, када је Манастир Илиње, метох Благовештења кабларског, прослављао свог заштитиника.

Окупили су се мештани, пријатељи манастира са разних страна, бројни колачари и приложници манастирске славе, да једном мишљу и једним срцем, помоле се овом дивном светитељу и затраже од њега сваку молитвену помоћ и благослов за своју породицу и ближње. Свету Литургију, на платоу испред манастирске црквице, служили су Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров и настојатељ Манастира Света Тројица на Овчару јеромонах Орисије (Ивановић), а још већој радости молитвеног сабрања допринели су монаси Манастира Преображење на Овчару и Манастира Јежевица.

Након Свете Литургије, послужена је трпеза љубави у Манастиру Благовештењу, коју су припремили игуманија Михаила са сестрама и овогодишњи бројни колачари.

Нека би Господ Бог наш – Спаситељ и Просветитељ, просветио душе наше речима вечнога живота, утешио нас благодаћу, да би смо од неверних постали верни, и од мртвих постали душе живе, јединога истинитога Бога, молитвама славног и огњеног пророка Господњег Илије. Нека би његовим светим посредовањем, стекли милост Божију и живот вечни. Амин.

Монахиња Параскева (Парошки)