Духовно вече у Ивањици

На свом гостовању у Ивањици, 10. јуна 2019. године, архимандрит Тимотеј (Миливојевић) одржао је предавање на тему Хришћанство као радост живота. Велики број посетилаца испунио је салу Дома културе и показао да постоји огромно интересовање и жеђ за живом Речи Христовом. Након уводне речи јереја Јована Кушића присутнима се обратио отац Тимотеј.

 

 

На самом почетку осврћући се на Дела Апостолска и Посланицу Диогнету из другог века, отац Тимотеј је представио ко су били први хришћани, како су живели и како су их доживљавали људи из њихове околине. Сам Апостол их описује као оне који бораве у телу али не живе по телу, свега лишене, а у свему изобилне, који бораве у свету али нису од света. Христос је увек исти јуче, данас и сутра, а Јеванђеље је актуелно у свим временима. Након тога, отац Тимотеј закључује да наша вера у Васкрсење Христово не може бити измењена у односу на веру првих хришћана иако живимо у доста другачијим животним околностима. Ми се данас морамо враћати извору живота, вере, надања и очекивања – Господу Исусу Христу.

Чекајући Христа треба у исто време да се плашимо и радујемо Његовом доласку. Затим говори да у данашње време постоје људи који се више баве доласком антихриста па тако себе и друге испуњавају страхом, а наше је да се одлучимо да ли ћемо се радовати доласку Христовом или плашити се доласка антихристовог.

Хришћани су они који стварају. Из сваке ситуације и из сваког проблема способни су да извуку оно најбоље.

Наводећи примере из Светог Јеванђеља, отац Тимотеј наводи да Божија правда, гледана нашом људском логиком може нам деловати неправедно. Као пример наводи причу о жени блудници коју Господ оставља некажњеном, казујући јој да више не греши. И управо ова „неправда“ је оно што треба да нас радује јер ето прилике за све нас да се покајемо. Свака Света Литургија је пројава Царства Небеског на земљи и ми смо тада присутни и у времену и у вечности, па отац закључује има ли већег разлога да се радујемо, није ли то довољно!? Извор радости треба да буде и у сваком новом дану и у сваком тренутку нашег живота.

Радујте се у онај дан и играјте, јер гле, велика је плата ваша на небесима.

Јереј Јован Кушић