Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Видовданска академија у Краљеву

У недељу, 27.06.2021. године, уочи великог празника Видовдана, у Краљеву је на платоу испред Духовног центра “Свети владика Николај Велимировић“ одржана свечана Видовданска академија којом је најављен празник Видовдан – његов историјски, духовни и морални значај у личности сваког од нас. 

И да овај празник не би остао без гласа народног сабрања, одржан је културно-духовно-родољубиви програм баш испод доксата Владичанског двора Светог Владике Николаја Велимировића, како кажу, највећег код Срба после Светог Саве. Да се баш ту одакле се он обраћао свом народу, кроз уметност каже да је остало предање, да реч о Видовданском завету тече, да је не дамо забораву. Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, Ансамбл “Косовски Божури“ као организатор ове Видовданске академије сабрао је чету одабраних уметника, твораца речи и музичких струна који су  умножили дарове пред видљивом публиком али и оном невидљивом голим оком а много битнијом – пред свим војницима за веру светосавског рода.

А дарове су принели  Хор ,,Свети Архиђакон Стефан” при Цркви Свете Тројице у Краљеву, Ансамбл ,,Херувими”, Група ,,357”, Ансамбл ,,Косовски Божури”, гуслар из долине векова Бојана Пековић, Предраг Милетић као представник групе ,,Река”, писац Милан Ружић, глумац краљевачког позоришта Зоран Церовина и солиста на фрули Предраг Недељковић.

 

 

 

После химне ,,Боже правде” којом је отворена академија, Видовданску беседу изговорио је протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик. Говорећи о Видовдану као о завету нашега поколења, као о утабаној стази коју је Свети кнез Лазар оставио свима нама, отац Љубинко је прочитао и стихове блаженопочившег митрополита Амфилохија о Видовдану.

 

 

Писац Милан Ружић надовезао се на ове речи изговоривши: ,,Када би неко одлучио да јун има 27 дана или просто из календара избацио 28. нас Срба би нестало, јер би било покидано наше једино везивно ткиво које нас, као народ, држи на окупу и квалификује за постојање откупљујући од Бога за нас дане на земљи. Док свањавају Видовдани, освањаваће и српски народ.То је најсрећнији и најстрашнији дан код Срба, али бисмо га вечно живели и мењали њиме сваки други датум, јер шта ће нама други дан? Наши календари и нове године почињу и завршавају се са 28. јуном.”

Бисер долине Ибра, Бојана Пековић, гуслала је песму Смрт Мајке Југовића, песму којом се од овога света опростио и велики човек, Никола Тесла. Група ,,357” у свом акустичном саставу даровала је публици песме ,,Знаш ли ко те љуби силно” Светог Владике Николаја и песму ,,На Газиместану”, приштинског конзула, песника Милана Ракића. Предраг Милетић дочарао је средњевековне звуке на песмама ,,Косовка Девојка” и ,,Христе Боже” док је ансамбл „Херувими” певао песму о Светоме Сави Драгослава Брновића и аутора музике Бојане Пековић. Академију је затворио Ансамбл ,,Косовски Божури” са наставником музике Гаврилом Кујунџићем извођењем песама ,,Догодине на Косову” и ,,Видовдан”, преносећи тако и свој лични и живи утисак са Косова и Метохије, одакле су родом и где су расли.

 

Краљево је град који је несебично примио све расељене Србе са страдалних подручја Босне, Херцеговине, Крајине, Хрватске, понајпре Косова и Метохије. Овај град зато дише и мирише Видовданским заветом а тим мирисом овог лета замирисала је и душа његових житеља. Окупљени народ са пуно суза и препуног срца поздравио је сваког учесника. Видовданска академија је била место сусрета оних који су одавно прогнани са својих огњишта и свих оних који су осетили љубав према Косову и Метохији.

Милица Славковић

Contact Us