Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ученици из Гуче извели библиодраму ,,Патријарх Авраам“ у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу

Дана 26. фебруара ученици верске наставе ОШ ,,Академик Миленко Шушић“, као и чланови Литургијске секције СШ ,,Драгачево“, извели су библиодраму ,,Патријарх Авраам“ у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Њихов одлазак у ово училиште организован је у сарадњи професора Богословије јеромонаха Јована (Прокина) и вероучитеља Дарка Стевановића, уз благослов оца ректора протојереја-ставрофора др Зорана Крстића. 

Ово је било треће по реду извођење представе, након извођења у Културном центру у Гучи и на Православном богословском факултету у Београду. Сценарио за библиодраму написао је професор доц. др Ненад Божовић. 

Ученике су у Богословији дочекали професори и ученици, те им је уприличено пригодно послужење. Присуствовали су и вечерњем богослужењу, након чега су обедовали заједно са богословцима.

Уз подршку директорке ОШ ,,Академик Миленко Шушић“ Драгице Дојчиновић и СШ ,,Драгачево“ Бојане Перовић, пут за Крагујевац финансирала је Ц.О. Гуча.  Укупан број учесника у представи је 30, тако да су овај пут вероучитељу помагале наставница српског језика Катарина Пеулић, учитељица Татјана Рајковић, секретар школе Ката Радивојевић, као и Никола Јанковић из Удружења ,,Драгачевско Сунце“ и Ана Благојевић, која је помагала приликом костимирања и шминкања ученика. Пре самог доласка у Богословију, ученици су обишли и Спомен парк Шумарице, а након извођења су се вратили у своју родну Гучу у касним вечерњим часовима. 

Имајући у виду историју утицаја, библијска порука преношена је на различите начине. Модерно доба захтева нова промишљања о савременим модерним интерпретацијама. Поред метода које подразумевају употребу технике, филма, веб дизајна и сл, библио-драма јесте врхунски начин приказивања једне библијске приче у XXI веку, а посебно треба истаћи топлину коју драмски приказ Библије поседује. Сценарио библиодраме се у највећој мери придржавао библијског текста, а костими и уверљивост глуме оставили су велики утисак пребацивши нас тако у давно прохујало време. Сам процес припремања изведбе, учења текстова и прилагођавања сценографије захтевао је велики ентузијазам и рад ученика који далеко превазилази време утрошено на школске обавезе, чиме се показало да нове и креативне методе наставе успевају да ученике мотивишу на веће залагање у односу на класичне. Тиме се показало да је библиодрама једно од најкреативнијих облика наставе које искоришћава сву даровитост ученика. 

Нека би Господ дао да наша нова покољења наставе развијати љубав према Светом Писму, те да се уз редовно приступање Светој Чаши, од Авраама науче правој вери. 

Дарко Стевановић, вероучитељ

 

Contact Us