Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светотројична литија кроз Пожегу

На празник Педесетнице, у народу познат као празник Духови, када наша Света Црква прославља свој рођендан, широм Србије организују се литије, тј. молитвене ,,шетње” у којима се Црква једнодушно моли за помоћ Божију и спасење свих. У тој шетњи учествовали су и мештани града Пожеге са својим свештенослужитељима.

Молитвени ход честа је пракса православних народа међу којима се особито истичу Руси и Срби, премда ни остали попут Грка, Румуна и Бугара у томе не заостају. Култура молитвене шетње у нашем народу позната је одавно. Познати богослужбени списи из средњег века показују нам да заједничке молитве често нису биле статичне већ су се многе, особито у очи великих празника, обављале у покрету тј. шетњи. Ове шетње подсећају на она дуга кретања Израелског народа кроз пустињу у потрази за обећаном земљом током којих их је непрестано водила моћна рука Божија.

 

Мештани града Пожеге са својим свештенослужитељима учествовали су у том ходу, симболички и овај ход подсећао је на древне Израиљце, који води ка ,,Сунцу Правде” и ,,Обећаној земљи” на небесима. Традиционално ,,кумство” и резање колача преузимају представници градских власти и месне заједнице, што потврђује узајамни однос цркве и државе у овом месту, изражен кроз дубоко поштовање и међусобну сарадњу. Трпези љубави претходила је Света Литургија у Храму Света Три Јерарха и дуга молитва за милост и помоћ Божију. Литија је кренула градским улицама ка старој цркви Светог цара Константина и царице Јелене. У молитвеном ходу благодарило се Господу за сва видљива и невидљива добра која су нам учињена, за изобиље плодова земаљских и времена мирна. Молитвени уздаси и вапаји принети су Господу који је Својим неизмерном љубављу преко апостола, објавио тајну спасења људима.

Ђакон Михајло Живковић

Contact Us