Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија на Задушнице у Храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Краљеву

“Треба размишљати о упокојенима, итекако треба. И треба да обамреш ослушкујући да ли ћеш чути јаук, кукање или плач. Јер много је њих ‘који су упали у ту отворену провалију у даљини’. А када сагрешиш и почнеш смртно да тугујеш (јер грех рађа смрт), захвали Богу што још ниси мртав и што за тебе и даље постоји покајање. А ако чујеш подругљиви шапат оних који не разумеју ништа од онога што је изречено, онда ти њих остави са њиховом замрлом душом и оглувелим срцем. Као што је Данте говорио: ‘Погледај и заобиђи!’ Ми имамо тако много посла, да нам је жао да трошимо време на бескорисне расправе. Треба размишљати о упокојенима, наравно да треба.“

Протојереј Андреј Ткачов

У суботу, 7. новембра 2020. године, на дан Задушница, када се Црква сећа свих упокојених, Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Старом храму у Краљеву, уз саслуживање Архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића и свештенослужитеља овога храма.

Ово је дан када се сећамо свих упокојених од праоца Адама до данашњег дана. Бог је Бог оних који су на земљи и оних који су упокојени, Бог је Бог живих, а не мртвих. Након Свете Литургије служен је парастос упокојенима.

Протођакон Милутин Балтић

Contact Us