Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Манастира Сретења под Овчаром

На дан Светог Сретења Господњег, Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру на Овчару посвећеном овом великом празнику.

У току Свете Архијерејске Литургије, Владика је у својој беседи подсетио присутне на величину данашњег празника.

– Дан када се наш народ дигао на устанак 1804. године, обележава се као дан савремене државности, иако је српска држава своју самосталност добила управо добијањем аутокефалности СПЦ пре 800 година. Ову нераскидиву везу између Цркве и српског народа Владика је применио и на савремено доба. Сагледавање јеванђелске приче о Светом Симеону Богопримцу помаже верном народу у схватању свих осталих Господњих празника. Припремајући своје душе кроз Свете тајне и врлине, хришћани достижу у меру висине раста Христова. Кроз живот у Цркви, где смо чврсто утемељени, чувамо своје душе и своје породице од превара и обмана овога света, истакао је у својој беседи наш Владика.

 

Након причешћивања, Епископ жички произвео је монахињу Нину, настојатељицу ове свете обитељи, у чин игуманије. Пленећи својом животном енергијом и љубављу, почивша игуманија Аквилина, сестра садашње игуманије, оставила је код сваког ко ју је познавао неизбрисив траг. Стога је овај свечани чин био посебно дирљив за све присутне. Надамо се да ће игуманија Нина мудро руководити обитељ Манастира Сретење и да ће постати достојна Небеског Царства.

Сестринство Манастира Сретења

 

Contact Us