Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослављен Преподобни Симон Монах – Дан Града Краљева

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је светим евхаристијским сабрањем, 7. октобра 2015. године, на празник Преподобног Симона Монаха, Светог Краља Владислава,  Преподобног Давида Српског и свете првомученице Текле, у Саборном храму Светог Саве у Краљеву, у који су недавно донете мошти светог српског Краља Стефана Првовенчаног на поклоњење вернима. Преосвећеном Епископу Јустину саслуживали су свештеномонаси и свештеници Епархије жичке.

Велики и значајан празник за свеколики род србски јесте данашње прослављање светог српског владара из светородне лозе Немањића, чије су свете мошти ових дана стигле из манастира Студенице и боравиле у Жичи и краљевачким храмовима, где је мноштво верника пристигло са свих страна на молитву и поклоњење. Свети Краљ Стефан Првовенчани се прославља као Дан Града Краљева, па је тим поводом светој Литургији присуствовао градоначелник Краљева г. Томислав Илић са сарадницима.

У својој беседи владика Јустин је рекао да нам светитељи Божији сведоче да сви догмати црквени о Богу, Пресветој Богородици, о нама, светим иконама, загробном животу и чудесним исцелитељним моштима нису бајка. Нису бајка јер нам је Господ Бог дао да видимо и опипамо светитељске мошти и тако се уверимо у њихову истинитост. Светитељи нам још сведоче да је човек чудесно биће, тајанствено и узвишено, предодређено за вечни живот и Царство Небеско. То вечно у себи човек може да открије кроз веру у Господа Бога, вечног, силног и моћног, испуњавајући његове свете заповести, трудом и подвигом. Владика је још додао да је љубав према Богу и ближњем оно што Господ од нас тражи.

Након свете Литургије владика Јустин је са челницима града посетио Општу болницу „Студеница“, где је присуствовао пуштању у рад новог апарата за магнетну резонанцу, који је донација г. Миломира Главчића, почасног грађанина Краљева. Потом је у Краљевачком позоришту владика Јустин, у 11 часова, учествовао на Свечаној седници Скупштине Града.

Прослава данашњег празника обележена је низом духовних и културних садржаја. За поподневне сате планиран је свечани испраћај моштију Преподобног Симона Монаха у манастир Студеницу.

Фото-студио „Пајо“ Краљево

Contact Us