Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Видовдана у Вичи

Други пут за редом je одржана манифестација „Видовдански духовни сусрети у Вичи“ на Видовдан 28. јуна 2021. у селу Вича.

Видовдан као сабирно сочиво у себи сажима целокупан дух српског народа. Својим огромним значајем, кроз историју је обасјавао пут српском народу показујући шта је његова богомдана мисија. У бурним временима су управо Видовдан и косовски завет били једина светла тачка у очима српског народа, која га је утврдила и ојачала на светосавском путу. Народ Виче и околине свестан ове реалности управо је изабрао Видовдан за своје окупљање.

 

Од незабележених тренутака у давној историји, становништво ових крајева традиционално се окупљало управо на Видовдан, приређујући сабор у селу Вича. У новија времена, поучени примером наших предака, а свесни значаја Видовдана за целокупно српство подигли смо његово обележавање на виши ниво. И ове године са благословом Епископа жичког Г. Јустина, приређена је духовно-културна манифестација „Видовдански духовни сусрети у Вичи“.

Из литургијског сабрања као основе, отпочело је обележавање празника.

Свету Литургију служио је парох вички, јереј Немања Матејић, уз присуство и учешће многобројних житеља Виче. Приликом проповеди отац Немања је скренуо пажњу да се у овом животу припремамо за Царство Небеско и да је „наша домовина небо као што је и тада у Косовском боју 1389. царство Лазарево било – само небо.“ Истакнута је важност Видовдана као највећег српског празника, кога је о. Јустин Ћелијски  упоредио са Великим Петком.

 

Приликом сабрања одржан је и парастос, за све мештане вичке парохије који су у многобројним ратовима страдали за слободу, дајући своје животе попут Светог кнеза Лазара. Прочитана су и споменута у молитви њихова имена.

Након предаха и послужења отпочео је и културни програм, који је ове године протекао у знаку обележавања деведесет година од освећења вичке цркве које је извршио владика Јефрем Бојовић 1931. поводом чега је у припреми и пригодна монографија.

Епске народне песме о Видовдану рецитовали су запажени драмски уметници из Београда глумац Милан-Цаци Михаиловић и  глумица Биљана Ђуровић. Затим се публици представио музички ансамбл „Фенечки бисери“ из Београда који је обрадовао присутне најлепшим песмама о Косову.

Затим су пред публику поново изашли рецитатори са модерном родољубивом поезијом Милана Ракића која сведочи о присуству Косовског завета и у нашем добу. Овогодишње сабрање завршило се музиком. Присутни су на крају заједно са музичком групом отпевали песме „Пећка кандила “ и „Са Косова зора свиће “

 

Обележавање су помогли Дом културе у Гучи и фабрика „Милан Благојевић“ у Лучанима. Манифестација коју је водила Марија Неранџић завршила се погледом на Видовдан кроз призму поезије и музике, који су код свих присутних побудили емоције, док је лепо време остављало утисак Божијег благослова.

Алекса Ковачевић

Фото: Марина Луковић

 

Contact Us