Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Представљање часописа “ПАВЛЕ патријарх српски“ у Чачку

У издању „Дани патријарха Павла“ у Чачку штампан је први број часописа ПАВЛЕ патријарх српски. У понедељак, 13. децембра 2021. године у 19.00 часова, у сарадњи са градском библиотеком „Владислав Петковић Дис“ промовисана је ова изузетна публикација посвећена патријарху Павлу и његовом јеванђеоском животу.

Пола сата пре почетка промоције, у галерији градске библиотеке отворена је изложба крстова из фондације манифестације односно колоније „Крст патријарха Павла“ и визуелног идентитета манифестације (штампани материјал). Изложбу је отворила Ана Ранђић, професор српског језика и књижевности.

Текстове за часопис, по молби, написали су његова светост патријарх српски Порфирије, Душан Ковачевић, Матија Бећковић, Жарко Требјешанин, Војислав Коштуница, Владимир Димитријевић, Милан Ружић, Драган Драгојловић, Миладин Вукосављевић, Предраг Ђоковић и Гвозден Оташевић. Часопис је богато илустрован фотографијама чији су аутори хаџи Драган Танасијевић, хаџи Марко Вујичић, Имре Сабо, Зоран Петровић, Драган Јевремовић, Слободан Пајић, Гвозден Оташевић и фотографијама из архива СПЦ и дневних новина „Политика“.

У програму промоције учествовали су Владимир Димитријевић, професор српског језика и књижевности, протојереј Драган Гаћеша, парох кућаначки и Драго Милошевић, оснивач. Одабране текстове је читао Слободан Николић, професор српског језика и књижевности. Модератор је била Маријана Лазић. Свечаност је увеличало појање хора Слово љубве из Чачка. У име покровитеља, града Чачка, скуп је поздравио помоћник градоначелника Мирослав Петковић.

Главни и одговорни уредник часописа је Драго Милошевић, а графички уредник Зоран Јуреш. Покровитељ манифестације и часописа је град Чачак.

Овом приликом је представљена и веб презентација манифестације „Дани патријарха Павла“ која најављује и извештава о свим садржајима манифестације, у Чачку и огранцима – местима која су прихватила да буду део заједничког пројекта   (Кућанци, Гацко и Никшић).

Са свечаности је упућен позив свима који желе да пишу о патријарху Павлу да шаљу своје прилоге за наредне бројеве часописа као и ауторима фотографија за илустрацију часописа на адресу danipatrijarhapavla@gmail.com.

“Дани патријарха Павла“

Contact Us