Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање др Ненада Божовића у Храму Светог Саве у Краљеву

Асистент на катедри за Стари Завет Православног богословског факултета у Београду др Ненад Божовић је дана 03. 03 2018. г. у Храму Светог Саве у Краљеву одржао предавање на тему „Старозаветни Патријарси  – Авраам, Исак, Јаков и Јосиф“.

Након вечерњег богослужења у амбијенту храма присутним слушаоцима се најпре обратио старешина храма протојереј Радоја Сандо. Он се бираним речима захвалио људима који су дошли истакавши да је Велики пост период када кроз наша богослужења још истрајније урањамо у Свето Писмо и у светописамску атмосферу непосредног и личног сусрета са Богом. Отац Радоја је још нагласио да је та „великопосна“ приврженост Писму била довољан разлог да у госте позовемо Краљевчанина чија је докторска теза посвећена старозаветним темама. И, наравно, он се са радошћу одазвао нашем позиву.

Др Ненад Божовић је потом преузео реч захваливши се на позиву и на прилици да говори у храму у који је долазио још док је био средњошколац и студент. Одржао је једночасовно предавање изложивши приказ живота првих патријараха Израиља. Његов начин изражавања је веома једноставан и пријемчив за слушаоце свих категорија и показало се да једноставност не умањује вредност говора већ, напротив, да оно што је изложено на једноставан начин оставља живљи и дубљи утисак на слушаоце. Професор Ненад је извео неколико поенти које се могу ишчитати из живота патријараха, а које су значајне за нас који се трудимо да живимо хришћански. Најпре, то је једна слика поверења у бригу и промисао Божији, која је један снажан пример који можемо следити. Осим тога било је упечатљиво и његово „новозаветно“ читање догађаја из Старог Завета. Направио је неколико успутних осврта на извесне „детаље“ старозаветног извештаја који нам постају јасни тек када их поставимо под светло Новог Завета.

Након одржаног предавања уследило је пригодно послужење и дружење у просторијама Храма Светог Саве. Отац Радоја је истакао како се нада да ће овај лепи светописамски сусрет бити настављен и неким другим предавањима.

Ђакон Стефан Милошевски

Contact Us