Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Празник Усековања главе Светог Јована Крститеља у Храму Светог Саве у Краљеву

„Баш као што је Рођење Светог Јована Претече и Крститеља почетак Јеванђеља за живе, тако је и његово усековање почетак Јеванђеља за мртве.“

(Свети Јован Шангајски)

На дан када се Света Црква сећа мученичке смрти Светог Јована Пророка и Крститеља Господњег, Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Саве у Краљеву.  Уз саслужење свештеника овог храма, верног народа и појаца византијске певнице, принета је бескрвна Жртва.

После прочитане јеванђеоске перикопе, у слову своје архипастирске беседе Преосвећени Владика се осврнуо на житије Светога Јована, на његово тамничење, на опијеног Ирода који слуша жељу своје жене Иродијаде да посече главу Светог Пророка и Крститеља Господњег, као и на његову смрт. Епископ је истакао чињеницу да је и сам цар Ирод волео да слуша мудре мисли пророкове, али је заслепљен сластима овога живота, оним што је пропадљиво и трошно, одлучио да погуби пророка. Овим се показало у коликом злу и греху лежи овај свет. Највећи човечански злочин после братоубиства где је Каин убио Авеља, представља управо овај чин, погубљење Јованово.

Јован Крститељ је био образац за даље руковођење у правди и истини мученичким путем. То руковођење било је борба против греха, ђавола и смрти. Такав пример су следили и Свети апостоли. Преосвећени се на крају осврнуо и на однос Бога и човека. Нагласио је да човека ка Богу води љубав, а таква љубав се одржава и допуњује, кроз поштовање, молитву и кроз заповести које нам је Он дао. Те заповести нису тешке и немогуће. Сам Господ у Светом Писму говори: „јарам је мој благ и бремеје  моје лак“ (Мт 11, 30). Бога треба љубити свим срцем својим и свом душом својом, да тако припремљени будемо у крилу Божијем. Волети Бога јесте и волети друге око себе, тиме подражавамо саму тајну Љубави и чинимо да ми са њом будемо вечно у Царству Небеском, рекао је Владика Јустин.

Душан Дуњић,

студент ПБФ у Београду

Contact Us