Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Порука ученика на највећем Васкршњем јајету у Србији

Како је пандемија и новонастала ситуација у нашој земљи постала искушење за сваку особу, тако је и ученицима рад у школи одједном постао нови вид рада и сарадње са наставницима. Многе идеје и различите потребе сваког ученика наиђу на препреку кроз сведени рад на комуникацију путем електронских помагала и самостални рад у кући.

У сусрет Васкрсу ове године, ученици ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву су са својим вероучитељем Миланом Милутиновићем, прекинути пројекат због пандемије премоделовали у посебну причу и поруку. Ученици шестог, седмог и осмог разреда су после одржаног онлајн часа са упутствима и смерницама почели са истраживањем и могућим предлозима како да осмисле необичан пројекат.

Вероучитељ је израдио импозантно јаје величине 170 cm и са одређеном подлогом припремио за осликавање. Кроз консултације са ученицима направили су договор и концепт  како ће приказати празник Цвети, Велики Петак, Велику Суботу и Васкрс. У горњој половини јајета смештене су иконографске сцене, а у доњем делу литургијски као и обредни елементи и сцене које прате прославу празника и Страсну седмицу.

Како је пројекат успешно приведен крају, јавила се потреба да се на адекватан начин презентује у локалној заједници. Врло брзо материјал овог пројекта је стигао  и до градоначелника Краљева господина др Предрага Терзића. Он је прихватио идеју и дао предлог да васкршњи пројекат буде изложен на платоу испред градске управе – општине.  ЈКП „Чистоћа“  је показала добру вољу и у великој мери су помогли при транспорту и постављању ученичког пројекта. Поставку су употпунили цветним лејама, а вероучитељ је додао још неке васкршње елементе и симболе које су они укомпоновали у целину. Више медија и телевизијских кућа пропратило је овај вредан подухват ученика из Конарева.

Овог Васкрса који ће бити прослављен у специфичним условима, ученици верске наставе су свом граду даровали поруку и честитку на радост свих и у славу Божију!

Вероучитељ Милан Милутиновић

 

Contact Us