Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Пливање за Часни Крст у Краљеву

Празник Богојављења Господњег и ове године свечано је и радосно прослављен у Краљеву. Након Свете Литургије и освећења воде, који су служени у краљевачким храмовима, кренула је литија од храма Свете Тројице краљевачким улицама до ибарског кеја, где се сваке године одржава пливање за Часни Крст у реци Ибру.

Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Г. Јустин у надахнутом слову честитао је празник Богојављења и Просвећења свима присутнима, којих је према извештају медија било око две хиљаде, тумачећи и објашњавајући смисао овог празника. Након празничне беседе Преосвештени Владика покропио је освећеном водом све учеснике пливања.

Ове године за Часни Крст пливало је 45 пливача. Сви пливачи препливали су стазу од 33 метра, а Часни Крст ове године понео је Дарко Петрић, седамнаестогодишњи ученик Медицинске школе у Краљеву.

Прелазни Крст, који сваке године понесе неко од пливача, брату Дарку уручио је градоначелник града Краљева господин Томислав Илић, који се придружио честиткама поводом овог великог празника.

Након пливања за Часни Крст Преосвештени Владика Јустин угостио је господина градоначелника и све пливаче у парохијском дому храма Свете Тројице, где им је за Трпезом љубави још једном честитао празник.

јереј Ђорђе Лазаревић

Contact Us