Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Откривено и освећено обележје у спомен Светога Саве у Грачацу

У селу Грачац код Врњачке Бање, на дан Успења Пресвете Богородице, када се у селу одржава Великогоспојински сабор, ове године је било посебног разлога за прославу и благодарење Богу и Пресветој Богородици. Уз помоћ локалне самоуправе и бројних предузећа и појединаца, добротвора Храма Светог Саве у Грачацу, изграђен је прелеп трг на коме је подигнуто  обележје у спомен Светом Сави, рад вајара Ивана Марковића из Подунаваца, а који је изливен у радионици г. Слободана Јеремића, такође пореклом из Грачаца.

Сечењу славског колача и откривању и освећењу овога обележја уз домаћина јереја Милана Костића, присуствовали су протојереј-ставрофор Љубинко Костић, протонамесник Дарко Несторовић, јереј Младен Миливојевић, председник Општине Врњачка Бања г. Бобан Ђуровић, председник Скупштине општине Врњачка Бања г. Иван Радовић и председник МЗ Грачац г. Горан Ђуровић.

Богат културно-уметнички програм отворио је здравичар Миро Ђуровић, а употпунили га чланови хора ОШ „Бранко Радичевић“ из Грачаца „Химном Светом Сави“, витезови Друштва Св. кнеза Лазара из Краљева, КУД Свети Сава из Грачаца, глумац Андрија Пиповић који је извео одломак из „Беседе о правој вери“, Милан Гајић, песник и Ирина Костић. Гостима се обратио протојереј-ставрофор Љубинко Костић који је подсетио на значај Светог Саве за ово место и сав наш народ. Након уручења захвалница дародавцима и посебне захвалнице председнику општине, г. Бобану Ђуровићу, он је у свом обраћању истакао веома важну чињеницу, а то је да је Свети Сава који је пред нама заједничко дело појединаца и предузећа која су се одазвала позиву да се упишу у дародавце овога места и Храма уз који је он стасавао и који је његова духовна колевка.

На крају програма, домаћин, јереј Милан Костић захвалио се свима присутнима, истакавши да је љубав према селу и према цркви оно што ово место чини посебним, да се та љубав осећа на сваком кораку, у раду, у уређивању сваког дворишта и читавог села, посебно на уређењу храма и порте. Додао је и да је посебно важна она покретачка, делатна љубав, какву има председник Општине Врњачка Бања, а мештанин села Грачац, г. Ђуровић, јер она чини да се и сви остали у својим могућностима упишу у књигу вечности, књигу ктитора и приложника овога места и Храма Светог Саве, призвавши благослов Господњи на његов дом и домове свих мештана Грачаца.

Јереј Милан Костић

 

Contact Us