Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Изложба старих фотографија поводом јубилеја 90 година постојања Храма Светог пророка Илије у Вичи

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, 15. маја 2021. године у селу Вича, у црквеној сали Храма Светог пророка Илије организована је изложба старих фотографија, књига и литургијских предмета.

Повод за овај догађај јесте јубилеј 90 година постојања овог храма, који ће бити и литургијски прослављен на дан црквене славе. Пре свега, огроман значај ове изложбе јесте у томе што су мештани парохије вичке били у могућности да препознају своје претке, који су учествовали у богослужбеном животу храма још од давне 1931. године. Такође, циљ изложбе јесте и чување од заборава значајних фотографија, као и личности које су помагале да овај храм до данас постоји. Локални парох Немања Матејић је уложио велики труд, сакупљајући фотографије у претходних пет месеци. У организацији овог важног подухвата, поред оца Немање, учествовао је и Народни музеј у Чачку, на челу са Делфином Рајић. Изложбу су отворили ученици ОШ „Марко Пајић“ у Вичи, отпевавши васкршњи тропар.

Отац Немања и госпођа Делфина Рајић су потом одржали говоре у којима су истакли значај овог догађаја. Отац Немања се на почетку говора захвалио Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Јустину, који је дао благослов да се изложба отвори, као и Народном музеју града Чачка, на челу са Делфином Рајић и ученицима који су отпевали тропар Христос васкрсе, који почиње речима којима се поздрављамо све до Спасовдана. Истакао је колико је било тешко пронаћи поједине фотографије, које су веома важне да се сачува од заборава историја вичке парохије. На тим фотографијама се могу видети бројне значајне личности које су у претходних 90 година живели на територији Драгачева, као и свештеници који су службовали на овој парохији. Посебно су значајне три веома старе фотографије, које потичу још из 1931. године, са освећења овог храма.

Госпођа Рајић је говорила о значају бројних материјалних и духовних сведочанстава богате историје Драгачева и његове околине, који имају посебан значај за српску културу. Потом се осврнула на историју ове географске области, као и саме Виче, изневши податак да се Драгачево први пут помиње у турским катастарским књигама из 1476. Назив села Вича први пут је званично забележен 1813. године, када је Милош Обреновић за старешину девет села, међу којима је и Вича, поставио капетана Сима Радовића из Каоне. Истакла је да је Црква Светог пророка Илије саграђена залагањем свештеника Милана Недовића и учитеља Александра Сухарова. Цркву је освештао Епископ Јефрем Бојовић, рођени брат војводе Петра Бојовића. Летопис цркве, како је нагласила, сада је допуњен фотографијама из њеног живота, од којих је настарије израдио фотограф Томислав Зупан, на њеном освећену 1931. године.

Присутнима се говором обратио и проф. др Драгољуб Даниловић, историчар из Краљева, који заједно са оцем Немањом пише монографију ове цркве. Он је пре свега истакао значај жртава наших предака, који су себе уградили и у темеље храма, тако што су својим животима посведочили значај литургијског живота и окупљања. Ученици нижих разреда су потом отпевали познату духовну песму „Људи ликујте“. Такође, у програму је учествовао и Данило Томић, гуслар из Ужица, као и Матија Рановић, ученик из Гуче, који је свирао хармонику.

 

Поред фотографија, изложене су и старе богослужбене књиге које су користили свештеници овог храма, од којих је наjстарија Јеванђеље из 1713. године. Јереј Немања Матејић, као што је већ поменуто, јубилеја приређује и монографију храма, у чијој изради је учествује и проф. др Драгољуб Даниловић, историчар. Након културно-уметничког програма и изложбе, уприличено је пригодно послужење.

Дарко Стевановић, студент теологије

 

Contact Us