Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Историјат

Часопис је покренут крајем 2002. године по благослову протојереја-ставрофора Слободана Марковића, а са жељом да се прикупе и на једном месту објаве поучни текстови различите тематике, који би могли бити корисни и интересантни парохијанима наше цркве.

Православни светионик“ требао је да настави и прошири дело које је до тада вршио парохијски лист „Мали мисионар“, који је дуги низ година издаван у нашој парохијској заједници.

За објављивање часописа добили смо благослов од блаженопочившег Епископа жичког Стефана, а имали смо благослов и од касније надлежних епископа: Епископа Атанасија, блаженопочившег Епископа Хризостома, Епископа Јована.

Замисао је била да, уколико то буде било могуће, часопис излази до четири пута годишње. Такође, идеја је била да у часопису буде неколико сталних тема, као што су: повезаност Бога и науке, брак и породица, поуке духовника, Православље и савремено доба, Православље у свету и сведочанства о чудима Божијим.

Текстове су прикупљали, а неке текстове и преводили, чланови Братства Светог Владике Николаја при храму Рођења Пресвете Богородице у Косјерићу. Такође, више људи и ван наше парохијске заједнице дало је допринос излажењу часописа, слањем и превођењем текстова. Коначну одлуку који текстови ће бити објављени, до 2011. године давао је прота Слободан, а касније, ову улогу преузео је његов наследник, јереј Жељко Пантелић.

Часопис су добровољним прилизима подржавали како парохијани наше цркве тако и људи из других парохијских заједница.

Велику помоћ у припреми часописа пружа, наставница српског језика Славица Јовановић, као лектор, а за прелом и графичко уређење часописа задужен је Никола Кубуровић.

Уобичајен тираж је 2000-2500 комада, с тим што је осми број часописа, “Мама сачувај живот мој“, неколико пута доштампаван због већег интересовања. Скоро од самог почетка, интерес за часопис је постојао и ван оквира наше парохије, па су до часописа могли да дођу парохијани и других цркава у земљи и иностранству.

До сада је објављено 25 бројева часописа.

Contact Us